Poverenica na IGF Srbija 2024 o zaštiti prava na ravnopravnost u digitalnom okruženju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na Srpskom forumu o upravljanju internetom (IGF Srbija 2024), na kome su stručnjaci, predstavnici vlade, privrede i civilnog razgovarali o načinu na koji će inicijativa Globalni digitalni dogovor, zajedno sa drugim direktivama i zakonima iz ove oblasti, uticati na budućnost digitalnog sveta i privrede. Poseban fokus stavljen je na slobodu upravljanja podacima, ljudska prava online i razvoj veštačke inteligencije.

Na panelu “Digitalna prava i slobode. Dignitet pojedinca u digitalnom dobu” poverenica je predstavila aktivnosti i praksu institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u ovoj oblasti. Ona je navela da je tokom 2023. godine Poverenik primio pritužbe nekoliko organizacija civilnog društva povodom diskriminatornog sadržaja na pojedinim internet portalima, kao i se više lica obraćalo instituciji radi zaštite od digitalnog nasilja, uključujući osvetničku pornografiju i neovlašćeno korišćenje seksualno eksplicitnih sadržaja. Većina ovih slučajeva prosleđena je nadležnim organima, a inicirana je i izmena Krivičnog zakonika kako bi se unapredila pravna zaštita žrtava.

Poverenica je naglasila da sa aspekta zaštite ravnopravnosti, ogroman problem predstavljaju sve prisutniji govor mržnje i uznemiravanje, ponižavajuće postupanje, polno i rodno uznemiravanje kao forma digitalnog zlostavljanja prema čitavim društvenim grupama. Janković je rekla da ovim pojavama treba pristupati sistemski, kroz prikupljanje podataka i analizu kako bi se razumela njihova priroda i rasprostranjenost ovih pojava, navodeći da institucija Poverenika planira dodatne korake ka boljoj regulaciji i efikasnijoj borbi protiv govora mržnje, kako u medijima, tako i na internetu. Takođe, poverenica je podsetila na važnost obrazovanja i podizanja svesti među građanima i mladima, s ciljem zaštite dostojanstva u digitalnom prostoru. Kao primere dobre prakse i zajedničkog delovanja u tom cilju, poverenica je navela kampanju „Bodirajt – tvoje telo je tvoje, i na netu i u stvarnom svetu“, koju Poverenik realizuje sa UNFPA u Srbiji, kao i kontinuirane obuke za novinare i novinarke o antidiskriminatornom izveštavanju i godišnju medijsku nagradu za tekstove i priloge na temu ravnopravnosti i tolerancije, koja je rezultat saradnje Poverenika i Misije OEBS u Srbiji.

IGF Srbija 2024 održan je u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a suorganizatori foruma su Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, fondacija Diplo, Internet društvo Srbije ogranak Beograd i kompanija Grensi, uz podršku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Mreže za sajber bezbednost.

Print Friendly, PDF & Email
back to top