Završena Nedelja ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je i ove godine, zajedno sa zaposlenima u Povereniku, na Paradi ponosa čime je i simbolično pružena podrška nastojanjima da se unapredi položaj i zaštita od diskriminacije LGBT+ osoba.

Šetnja centrom grada bila je poslednja u nizu aktivnosti koje su održane tokom Nedelje ponosa koju tradicionalno organizuje Beograd prajd, na kojima je poverenica govorila o temama bitnim za LGBTI+ zajednicu i poslala poruku da iako se svi ne zalažemo za iste vrednosti, moramo biti spremni da razumemo jedni druge kako bismo ostvarili ravnopravnost i zaštitili od diskriminacije svakog pojedinca. Poverenica je navela da su ovakve manifestacije važne za podizanje svesti, kako o ličnim pravima tako i o položaju i poziciji manjina i ljudskim pravima uopšte. Na ljude oko sebe moramo gledati, pre svega, kao na osobe bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, boju kože ili versku pripadnost, naglasila je Janković.

Ona je istakla da se i pored dobrog antidiskriminacionog pravnog okvira, osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta suočavaju sa brojnim negativnim stavovima, predrasudama i stereotipima u raznim životnim situacijama. O diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja poverenica je posebno govorila na panelu „Položaj LGBT+ osoba na tržištu rada u Srbiji“ održanom u okviru Nedelje ponosa.

U javnom prostoru se neretko javljaju govor mržnje, uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, kao i stavovi i ideje koje podstiču diskriminaciju i stigmatizaciju pripadnika LGBTI+ populacije.  Zbog toga se mnoge LGBTi+ osobe i dalje teško odlučuju da prijave diskriminaciju, najčešće zbog straha od osude, nerazumevanja okoline, navela je Janković i naglasila da predrasude postoje čak i kada je reč o postupanju organa javne vlasti kojima se obraćamo u cilju zaštite prava pripadnika LGBTI+ populacije.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top