Održan drugi sastanak Grupe prijatelja ravnopravnosti polova

Drugi radni doručak neformalne „Grupe prijatelja ravnopravnosti polova“, koju čine diplomate, predstavnici ambasada, organizacija civilnog društva, kao i ličnosti iz kulture, sporta, privrede i  politike,  održan je u ambasadi Kanade, a domaćini skupa bili su ambasador Kanade Džajls Norman i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Sastanak je bio posvećen značaju i izazovima borbe protiv rodno zasnovanog nasilja i implementaciji Rezolucije 1325 UN “Žene, mir i bezbednost”.

Smatram da je veoma važno diskutovati i na ovakav način razmenjivati iskustva imajući u vidu da svaka nova kriza preti da ugrozi dostignuti nivo ljudskih prava žena, a rodno zasnovano nasilje je nažalost gorući problem kako u Srbiji tako i u svetu, rekla je poverenica Janković. Važno je stvoriti okruženje koje će žrtvama pružiti zaštitu i podršku u kritičnim trenucima, ali i formirati sistem za praćenje femicida koji može pomoći da se sačuvaju životi, rekla je poverenica. Ona je podsetila da je neophodno izmeniti zakone kako bi se, između ostalog, tzv. „osvetnička pornografija“ kriminalizovala kao poseban čin, a definicija silovanja promenila u pravcu pristupa izričitog pristanka i uspostavila obaveza da institucije obaveste žrtvu rodno zasnovanog nasilja o izlasku ili bekstvu nasilnika iz zatvora. Naravno, promene u zakonima mora pratiti i promena patrijarhalnih i zastarelih društvenih normi,  koje su i dalje duboko ukorenjene u kulturama širom sveta, rekla je Janković.

Poverenica se zahvalila učesnicima skupa na podršci i posvećenosti, istakavši da su sastanci Grupe prijatelja za ravnopravnost polova prilika da se razmene iskustva i ideje koje mogu doprineti prevazilaženju postojećih problema i formulisanju efikasnijeg odgovora na problem rodno zasnovanog nasilja.

Ideja za formiranje neformalne „Grupe prijatelja ravnopravnosti polova“ potekla je od poverenice Janković, a prvi sastanak je bio održan 8.marta, u ambasadi Francuske, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Print Friendly, PDF & Email
back to top