Pokretanje projekta „Ekonomsko osnaživanje žena – Ona zna“

Žene čine više od polovine stanovništva u Srbiji ali mnoge od njih nisu ostvarile svoj puni potencijal, zbog čega je izuzetno važno menjati poslovnu i korporativnu kulturu u pravcu veće rodne ravnopravnosti i stvarati inkluzivno radno okruženje, bez stereotipa i predrasuda, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na događaju povodom početka projekta “Ekonomsko osnaživanje žena – Ona zna” koji realizuje Američka privredna komora.

Veće učešće žena u ekonomiji je važan uslov za održivi razvoj, ali strategije i propisi nisu sami po sebi dovoljni da osiguraju ravnopravan položaj žena u oblasti rada i zapošljavanja, navela je poverenica. Tradicionalne rodne uloge i stereotipi dovode to toga da žene imaju znatno više poteškoća da usklade privatne i poslovne obaveze, što sputava njihove mogućnosti za zaposlenje i napredovanje u karijeri. Tako nastaje fenomen „polomljene lestvice“ koji pogađa mnoge žene, koji može biti prevaziđen samo ako poslodavci imaju sluha za fleksibilne uslove rada i kreiraju radna mesta koja pružaju jednake mogućnosti za napredovanje i profesionalni razvoj, bez obzira na pol i druge lične karakteristike, rekla je Janković.

Poverenica je moderirala panel diskusiju pod nazivom “Razvijanje inkluzivnog radnog okruženja koje omogućava ženama da napreduju“ u kojoj su učestvovale Gaja Montelatići, CEO & suosnivačica Impakt Hab Beograd, Sonja Konakov Svirčev, menadžerka za društveno odgovorno poslovanje raznolikost i inkluziju Erste Banke, Manja Bogićević, osnivačica i CEO, Kagera.ai, Dragana Belenzada, direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Jelena Isaković, direktorka izdavaštva, Ringier.

Na otvaranju skupa su još govorili i Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji, Stefan Lazarević, predsednik AmCham Srbija, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Andrijana Jovanović, državna sekretarka u Ministarstvu privrede.  U okviru događaja predstavljeno je istraživanje AmCham-a rađeno sa kompanijama „Politike osnaživanja žena, inicijative i izazovi u poslovnom svetu“ kao i Analiza konteksta, položaj žena i kompanije u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top