Poverenica na onlajn događaju EQUINET-a o diskriminaciji starijih

Položaj starijih u Srbiji, kao uostalom i u Evropi i širom sveta, složen je i često nepovoljan. U našem društvu prisutni su različiti oblici diskriminacije starijih – primera radi na radnim mestima, pri podizanju kredita i sl, a praksa naše institucije pokazuje da je starosno doba, kao osnov diskriminacije, među najčešćim razlozima zbog kojeg nam se građani obraćaju, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na onlajn događaju „UN i starenje“ u organizaciji Evropske mreže tela za ravnopravnost Equinet.

Poverenica je podsetila da je Srbija prva država koja je uradila Poseban izveštaj o diskriminaciji starijih, koji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti prošle godine predstavio Narodnoj skupštini Republike Srbije, stavljajući na taj način jasan fokus na zaštitu ljudskih prava starijih građana. Pokrenut je i Nacionalni dijalog o starenju i ejdžizmu, a iz Beograda, gde je predstavljen Globalni izveštaj UN o diskriminaciji na osnovu starosti, pokrenuta je globalna kampanja za zaustavljanje diskriminacije.

Posebnim izveštajem, Poverenik je takođe uputio organima javne vlasti niz preporuka za unapređenje položaja starijih, ukazao na potrebu njihovog uključivanja u sve segmente društvenog života, kao i na važnost potencijala starijih i efekata međugeneracijske solidarnosti, zaključila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top