Притужба П. П. против А. Т. због дискриминације по основу сексуалне оријентације и говора мржње

бр. 07-00-734/2015-02 датум: 21. 3. 2015.

 

МИШЉЕЊЕ

 

Мишљење је донето у поступку по притужби П.П. и И.М.Љ.П, поднете против А.Т. из Н.П, због дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета. У притужби је наведено да је А.Т. својим објавама на Фејсбуку и објављивањем фотографије П.П, подстакао коментаре у којима се П.П. прети смрћу. Уз притужбу су достављени и одштампани снимци Фејсбук странице А.Т. на којима се налазе наведени коментари. П.П. је навео да је због коментара у којима се позива на насиље и прети смрћу, осећа угроженим, како за своју безбедност тако и за безбедност својих најближих. У изјашњењу А.Т, наведено је да својим објавама није дискриминисао П.П, а да не може да буде одговоран за коментаре које су друга лица остављала на његовом Фејсбук профилу, и изразио жаљење због таквих коментара. У току поступка утврђено је да је А.Т. својим објавама на Фејсбуку, отворио расправу у којој је подстицана дискриминација, мржња и насиље према П.П. и особама другачије секуалне оријентације. Утврђено је да је А.Т. одговоран због тога што је такве коментаре, који по својој садржини представљају говор мржње, држао доступним јавности, а био је у могућности да их уклони. Због тога је Повереница за заштиту равноправности дала мишљење да је А.Т. прекршио прописе који забрањују дискриминацију и дала му препоруку, да упути писмо извињења П.П. и да се убудуће суздржи од кршења антидискриминационих прописа.

1. ТОК ПОСТУПКА

1.1. Повереници за заштиту равноправности обратили су се П.П. и И.М.Љ.П. у име и уз сагласност П.П, притужбом против А.Т. из Н.П. због дискриминације на основу сексуалне оријентације.

1.2. Имајући у виду да су обе притужбе поднете поводом исте правне ствари, поступци су спојени, те је у складу са одредбом члана 117. Закона о општем управном поступку вођен јединствен поступак.

1.3. У притужбама, између осталог, наведено је:
– да је 25. октобра 2015. године, А.Т. поставио на свом Фејсбук профилу приватне фотографије П.П, уз коментар „јесмо ли то коначно добили некога ко се бори за геј права у Санџаку?.“
– да су након ове објаве уследили бројни коментари. Први коментар је оставио Д.Т, који је поставио слику на којој је написано „Keep calm and kill them all“, што у преводу значи остани миран и побиј их све.
– да је након тога Фејсбук корисник под именом Е.Ј.Е.Т. поставио фотографију војника Исламске државе у процесу линчовања сиријског геј мушкарца бацањем са литице, уз коментар „ево решења“. На тај коментар А.Т. је одговорио „оригинално, нема шта“, на шта Т. одговара да је то у складу са шеријатом.
– да је након ургенција више невладиних организација, Т. уклонио наведену објаву и поставио нову, у којој је навео да је Л. контактирао невладине организације поводом тог случаја и оставио коментар „хвала Алаху што из дана у дан разоткривам ко нас то пљује преко санџачке границе, и хвала Алаху што мој патриотизам исказујем на прави начин“,
– да је ова друга објава А.Т, праћена коментарима попут „Кјафир! Алах му кичму сломио!“ који је поставио А.Н.Х, као и „Сподоба! На трг, па на ломачу, јавно!“, који је поставила М.С.У, „Колац. Па га подмазат, па га набит док не умре“ који је поставио М.Х, затим неколико фотографија каменовања геј мушкараца, као и позивање Т. на шеријатску казну за хомосексуалност „бацањем са високих стијена, сад имамо доста зграда па немамо потребу за пентрањем“, „бацање са висина и посипање камењем“ као и „спаљивање“.
– да је П.П, након ове објаве добио увредљиве и претеће поруке на свом Фејсбук профилу од А.А. који га је назвао „педером који треба да цркне“. Наведено је да је А. припадник навијачке групе Екстреми из Н.П,
– да је П.П. рођен у … где је и одрастао, да се дефинише као трансродна особа, и активиста је за људска права,
– да је студент завршне године социологије у И, да се тренутно налази на студентској размени у Л. и да је због хомофобичних напада А.Т. забринут за своју безбедност, као и за безбедност најближих.

1.3. Уз притужбу су достављени снимци екрана (screenshot) Фејсбук странице А.Т, на којима се налазе наведене објаве и коментари.

1.4. У складу са одредбама чл. 35. ст. 4. и чл. 37. ст. 2. Закона о забрани дискриминације, у току поступка је прибављено изјашњење А.Т.

1.5. У изјашњењу А.Т, наведено је:
– да притужба није достављена на изјашњење у законском року, с обзиром да према одредби члана 35. Закона о забрани дискриминације, Повереник доставља притужбу лицу против кога је поднета у року од 15 дана,
– да фотографије које је А.Т. објавио на свом Фејсбук профилу нису приватно власништво П.П, зато што су преузете са његовог твитер налога који је јаван, и да је његов Фејсбук профил такође доступан јавности, па нема нарушавања приватности,
– да јесте имао објаву Градоначелниче, питао те је дечко нешто.. што се односи на питање које је П.П. упутио М.М: зашто се не позабави проблемима хомосекуалаца у Санџаку, док једе специјалитете Обаминог кувара, а након тога је више информативно поставио питање: да ли смо добили некога ко се бори за геј права у Санџаку. Затим је оставио шаљиви коментар да дечко ставља лајнер боље од чаршијских манекенки.
– да изражава дубоко жаљење због коментара који су се нашли на његовом зиду, и својих саркастичних одговора. Нагласио је да П.П. није нападнут у Н.П. нити је претрпео штету, већ је добио само једну претећу поруку од малолетника, али да себе не сматра одговорним за то,
– да убудуће неће бити таквих коментара јер не планира да се бави хомосексуалцима,
– да је члан хуманитарне организације О.Р, председник омладинске дружине „О.Ф.“, глумац О.Т, и бави се друштвено корисним радом,
– да изражава кајање зато што је друге људе могао довести у непријатну ситуацију са законом, и да се извињава у име оних који се кају због остављених коментара, и због својих саркастичних одговора,

2. ЧИЊЕНИЧНО СТАЊЕ

2.1. Међу странама у поступку није спорно да је А.Т. корисник Фејсбук профила, на коме су се налазиле предметне објаве и коментари који су након тога уследили. Такође, није оспоравано да су се предметне објаве и коментари односили на П.П. из Н.П.

2.2. Увидом у одштампане снимке екрана Фејсбук профила А.Т, утврђено је да је А.Т. имао на свом Фејсбук профилу следеће објаву: „Проверена информација да је један од главних вођа ЛГБТ (ДЕРПЕ) популације из Истанбула, лик из … који тамо студира.“ Затим објaву: „Градоначелниче, питао те дечко нешто? А ја да питам јавност, јесмо ли то коначно добили некога ко се бори за геј права у Санџаку? Или ми се чини?..“ са фотографијом П.П. Након ове објаве, корисник Е.Ј.Е.Т. поставио је фотографију извршења смртне казне бацањем са висине, уз коментар „ево решења“ на шта је А.Т. одговорио „оригинално, нема шта“. Затим је Д. Т. поставио фотографију на којој се налази пушка и натпис „keep calm and kill’em all“.

А.Т. је такође објавио: „Дотични кога сам окачио на зид, чисто да презентујем његов рад послао је на преко 50 организација мејл (који сам ја наравно прочитао) и како наводи не може да дише јер је угрожен због коментара који су се нашли испод слика..“ Након ове објаве, А.Х. је оставио коментар: „Кјафир.. Алах му кичму сломио..“, М.У.: „Сподоба, на трг па на ломачу“, М.Х.: „Колац, па га подмазат па га набит док не умре..“ Корисник Е.Ј.Е.Т. је поставио експлицитну фотографију јавног каменовања мушке особе, уз коментар: „шеријатска казна за хомосексуализам се извршава бацањем са високих стијена, сад имамо доста зграда па немамо потребу за пентрањем. По мишљењу ибн Абаз р.а. хомосексуалци се бацају са висина и по „атерирању“ поспу камењем. Симболика је у томе што је Лутов народ уништен кишом камења. Има и других мишљења, (мислим) Алија р.а. каже да се они спаљују, а по некима се баце у провалију и пропрате камењем.“

2.3. Увидом у одштампани снимак приватне Фејсбук поруке утврђује се да је А. А. послао следећу поруку: „Брт ти си 100% педер бееез увреде гадиш ми се животом и нмг да верујем шта све бог неће створит и пс ниси женско него обични педер геј како год називаш себе стварно такви као ти треба да цркну.“

2.4. Увидом у Фејсбук профил А.Т. , утврђује се да је профил отворен за јавност, као и да наведени профил има 3528 пратилаца.

3. МОТИВИ И РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ МИШЉЕЊА

3.1. Повереница за заштиту равноправности, приликом одлучивања у овом предмету, имала је у виду наводе из притужбе и изјашњења са свим достављеним прилозима, као и релевантне правне прописе из области заштите од дискриминације.

Правни оквир

3.2. Повереник за заштиту равноправности је самосталан, независан и специјализован државни орган установљен Законом о забрани дискриминације са задатком да ради на сузбијању свих облика и видова дискриминације и остваривању равноправности у друштвеним односима. Надлежност Повереника за заштиту равноправности широко је одређена, у складу са међународним стандардима, како би се омогућило да делотворно и ефикасно остварује своју улогу. Једна од основних надлежности Повереника јесте да прима и разматра притужбе због дискриминације, даје мишљења и препоруке у конкретним случајевима дискриминације и изриче законом утврђене мере. Поред тога, Повереник је овлашћен да предлаже поступак мирења, као и да покреће судске поступке за заштиту од дискриминације и подноси прекршајне пријаве због аката дискриминације прописаних антидискриминационим прописима. Повереник је, такође, овлашћен да упозорава јавност на најчешће, типичне и тешке случајеве дискриминације и да органима јавне власти препоручује мере за остваривање равноправности.

3.3. Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода из 1950. године , у чл. 14. забрањује дискриминацију и прописује да се уживање права и слобода предвиђених у овој Конвенцији обезбеђује без дискриминације по било ком основу, као што су пол, раса, боја коже, језик, вероисповест, политичко или друго мишљење, национално или социјално порекло, веза са неком националном мањином, имовно стање, рођење или други статус.

3.4. Устав Републике Србије у чл. 21. забрањује сваку дискриминацију, непосредну или посредну, по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.

3.5. Уставна забрана дискриминације ближе је разрађена Законом о забрани дискриминације, који у члану 2. став 1. тачка 1. прописује да дискриминација и дискриминаторно поступање означавају свако неоправдано прављење разлике или неједнако поступање, односно пропуштање (искључивање, ограничавање или давање првенства), у односу на лица или групе као и на чланове њихових породица, или њима блиска лица, на отворен или прикривен начин, а који се заснива на раси, боји коже, прецима, држављанству, националној припадности или етничком пореклу, језику, верским или политичким убеђењима, полу, родном идентитету, сексуалној оријентацији, имовном стању, рођењу, генетским особеностима, здравственом стању, инвалидитету, брачном и породичном статусу, осуђиваности, старосном добу, изгледу, чланству у политичким, синдикалним и другим организацијама и другим стварним, односно претпостављеним личним својствима. Одредбом члана 11. Закона о забрани дискриминације забрањено је изражавање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица на основу њиховог личног својства, у јавним гласилима или другим публикацијама, на скуповима и местима доступним јавности, исписивањем и приказивањем порука или симбола и на други начин. Одредбама члана 21. прописано је да је сексуална оријентација приватна ствар и нико не може бити позван да се јавно изјасни о својој сексуалној оријентацији. Свако има право да се изјасни о својој сексуалној оријентацији, а дискриминаторно поступање због таквог изјашњавања је забрањено.

Анализа навода из притужбе и изјашњења са аспекта антидискриминационих прописа

3.6. Имајући у виду наводе из притужбе, као и надлежност Повереника за заштиту равноправности, задатак Повереника био је да утврди да ли је А.Т. извршио акт дискриминације на основу сексуалне оријентације П.П. објавама на Фејсбук профилу и да ли је одговоран за коментаре који су након тога уследили.

3.7. Повереница за заштиту равноправности најпре указује да је притужба достављена на изјашњење А. Т. у року од 15 дана од када су отклоњене сметње за вођење поступка, па је неоснована примедба А.Т. да је наведени рок прекорачен. Такође, рок од 15 дана за достављање притужбе на изјашњење лицу против кога је поднета, је по својој природи инструкциони, и прекорачење рока не повлачи са собом губитак права, односно није сметња за даље вођење поступка.

3.8. У изјашњењу на наводе из притужбе, А.Т. није оспоравао да је корисник предметног Фејсбук профила, да је имао цитаране објаве и да су уследили наведени коментари. Међутим, он сматра да су његове објаве сатиричног карактера, а да не може да буде одговоран за коментаре које су остављала друга лица. Са тим увези, предмет овог поступка ће бити и утврђивање евентуалне одговорности А.Т. за коментаре других лица, у случају да су коментари по својој садржини незаконити.

3.9. Увидом у коментаре који су објављени на Фејсбук профилу А.Т, након његових објава, недвосмислено се утврђује да су њима изражена мишљења и идеје, порукама и сликом, којима се подстиче дискриминација и мржња према грађанима другачије сексуалне оријентације, као и насиље према П.П. Цитираним коменатрима, није само повређено достојанство П.П, већ је створена атмосфера линча, и веома непријатељско расположење према њему и ЛГБТ популацији.

3.10. Повереница за заштиту равноправности указује на то да је положај ЛГБТ особа у Србији изузетно тежак. Дискриминација је део свакодневног живота ових особа, а најчешћи облици дискриминације су претње, говор мржње и отворени видови насиља. Истраживања јавног мњења показују да сваки други грађанин сматра да је хомосексуалност болест коју треба лечити, а више од 80% не жели особе другачије сексуалне оријентације у својој породици. Широко распрострањена хомофобија и трансфобија имају дубоке корене у друштву, и израз су негативних стереотипа и предрасуда. Особе другачије сексуалне оријентације су принуђене да живе као грађани другог реда, у страху и неизвесности.

3.11. Социјална дистанца према особама другачије сексуалне оријентације, присутна је у свим друштвеним областима. Упркос томе што се негативни ставови о овим особама изражавају свакодневно, предмет посебне забринутости Поверенице за заштиту равноправности у конкретном случају јесте екстремна садржина наведених коментара, као и очигледна намера А.Т. да коментаре са таквом садржином остави доступним јавности. Претње смрћу било коме, а нарочито због нечијег личног својства, апсолутно су недопустиве. Позивање на линч, чак примену сурових начина извршења смртне казне, дубоко је супротно вредностима нашег правног поретка и цивилизацијским тековинама.

3.12. Повереница за заштиту равноправности, указује да је насиље према ЛГБТ особама, озбиљан друштвени проблем у земљи и региону. С тим у вези, у мају 2015. године у Црној Гори, одржан је трећи међународни ИДАХО форум (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), под називом „окончање насиља и злочина из мржње“. Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, потписала је заједничку регионалну „Изјаву о окончању насиља и злочина из мржње према ЛГБТ особама“.

3.13. Како је већ наведено, анализом предметних коментара који су уследили након објава А.Т. на његовом Фејсбук профилу, утврђено је да представљају говор мржње. Са друге стране, саме објаве А.Т, посматрано по њиховој садржини крећу се у границама слободе говора и не представљају повреду антидискриминационих прописа. У вези са тим, као и наводима из његовог изјашњења да он није одговоран за коментаре других лица, поставља се питање основа његове одговорности.

Најпре, чињеница је да је А.Т. на наведени начин подстакао коментаре, којима није био циљ расправљање о друштвеним односима и изражавање слободе говора, већ им је управо циљ била дискриминација и изражавање и подстицање насиља и мржње према П.П. и свим особама другачијег сексуалног опредељења или родног идентитета. А.Т. није могао да утиче на то ко ће остављати коментаре и какви ће коментари бити, међутим, као администратор своје странице на Фејсбуку, имао је право и дужност да спречи да незаконити коментари буду доступни јавности, на тај начин што ће их уклонити. Насупрот томе, А.Т. наведене коментаре није уклонио, већ их је држао доступним, а био је свестан њихове садржине будући да их је чак и коментарисао. Имајући у виду да је он започео расправу о наведеној теми на наведеној интернет платформи, било је разумно да очекује појаву коментара, нарочито имајући у виду да је профил отворен за јавност и да има више од 3000 пратилаца. Самим тим, имао је и обавезу да се стара о евентуално незаконитим садржајима који се појављују на профилу, које једино он може да администрира.

У погледу одговорности за коментаре трећих лица, на различитим интернет платформама, важно је поменути и одлуку Европског суда за људска права у предмету Делфи АС против Естоније, бр. 64569/09. Наведеном пресудом утврђена је директна одговорност правног лица које је постављало вести на одређену интернет страницу, за коментаре који су уследили а који су по својој садржини представљали незаконит говор. У параграфу 159. пресуде, наведено је да у случају када коментари трећих лица представљају говор мржње или директну претњу физичком интегритету појединаца, држава чланица је овлашћена да успостави одговорност власника портала за незаконите коментаре који нису уклоњени без одлагања. Суд је у образложењу пресуде указао и на релевантне међународне документе: Декларацију о слободи комуникације на интернету, који је усвојио Комитет министара Савета Европе 28. маја 2004. године, на одређене директиве Европске уније као и на друге међународне документе (документи Специјалног известиоца за унапређење и заштиту права на слободу мишљења и изражавања Савета за људска права Уједињених нација, Заједничка декларација специјалног известиоца за слободу мишљења и изражавања, представника ОЕБС-а за слободу медија и специјалног известиоца Организације америчких држава за слободу изражавања.)

3.14. Општи услови коришћења Фејсбука , чија је последња ревизија урађена 30. јануара 2015. године, у одељку 5, који се односи на заштиту права других, изричито забрањују повреду права других лица, односно коришћење Фејсбук апликације зарад кршења прописа. У случају злоупотребе нечијег Фејсбук налога од стране других лица, остављена је могућност пријављивања таквих злоупотреба, а апликација снабдева кориснике алатима, помоћу којих могу да уређују садржаје на својим страницама

3.15. У спроведеном поступку, несумњиво је утврђено да је А.Т. подстакао расправу у којој су изнети ставови, мишљења и коментари који представљају грубо кршење прописа који забрањују дискриминацију, као и да је А.Т. одговоран што је на свом Фејсбук профилу, који је отворен за јавност, држао доступним коментаре у којима је позивано на насиље, мржњу и дискриминацију П.П. и особа другачије сексуалне оријентације. Олакшавајућу околност представља чињеница да је А.Т, накнадно, у изјашњењу на наводе из притужбе, изразио жаљење због коментара који су уследили након његових објава.

4. МИШЉЕЊЕ

4.1. Подстицањем расправе о особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, у којима је речима и сликом изражавана мржња и позивано на насиље и дискриминацију као и држањем таквих коментара доступним јавности, на свом Фејсбук профилу, А. Т. je прекршио одредбу члана 11. Закона о забрани дискриминације, којом се забрањује говор мржње.

5. ПРЕПОРУКА

Повереница за заштиту равноправности препоручује А. Т:

5.1. Да упути писмо извињења П.П, преко И.М.Љ.П.

5.2. Да се убудуће суздржава од кршења прописа који забрањују дискриминацију.

Потребно је да А.Т. обавести Повереницу за заштиту равноправности о спровођењу ове препоруке, у року од 30 дана од дана пријема мишљења са препоруком.

Сагласно чл. 40. Закона о забрани дискриминације, уколико А.Т. не поступи по препоруци у року од 30 дана, биће донето решење о изрицању мере опомене, против којег није допуштена жалба, а за случај да ово решење не спроведе, Повереница за заштиту равноправности може о томе обавестити јавност преко средстава јавног информисања и на други погодан начин.
Против овог мишљења није допуштена жалба нити било које друго правно средство, јер се њиме не одлучује о правима и обавезама правних субјеката.

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ

Бранкица Јанковић


microsoft-word-icon Притужба П. П. против А. Т. због дискриминаицје по основу сексуалног опредељења и говора мржње Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top