Представњени резултати пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ и додељене награде за извештавање

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Међународног дана жена са села учестовала је на Фестивалу жена и девојчица са села и конференцији на којој су представљени досадашњи резултати и активности пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“, а коју је Повереник за заштиту равноправности спроводио у сарадњи са Агенцијом УН за родну равноправност УН Wомен и уз подршку амбасаде Норвешке у Београду у оквиру иницијативе „Унапређење безбедности жена у Србији“.

Само јака, оснажена и самосвесна жена може доприносити својој заједници, али и шире. Показали смо то у протекле три године, током којих смо оснажили више стотина жена и девојчица из Златиборског, Моравичког и Рашког округа. Показали смо и да истрајношћу, упорношћу, снагом и вером, заједничким и посвећеним радом можемо утицати и на промену представе жене са села. Ове жене имају велики потенцијал, оне су вредне, паметне, способне и одговорне, и имају шта да кажу многим девојчицама и младићима, казала је Бранкица Јанковић.

Фестивал жена и девојчица са села окупио је управо учеснице поменутог пројекта, које су поделиле искуства и разговарале о даљој сарадњи и одрживости остварених резултата.

Фестивал и конференција су одржани у Старт-Уп Центру Научно-технолошког парка у Чачку, а том приликом су уручена и специјална признања редакцијама које су и током 2023. године континуирано, посвећено и професионално извештавали о женама и девојчицама из руралних области.

РТС и емисија Ово је Србија, викенд издање дневних новина Политика, Удружење РАБ Србија, Блиц Жена, Курир ТВ и портал Телеграф који су се издвојили јер су редовно, посвећено и са разумевањем извештавали у протеклом периоду о женском предузетништву и стваралаштву, али и о положају и правима жена и девојчица у сеоским и пољопривредним домаћинствима. Из њихових прилога и текстова схватали смо шта заиста значи живети на селу у ово савремено доба. Имали смо прилику да се упознамо са бројним изазовима и сазнамо за многе проблеме са којима се оне суочавају, а потом и да трагамо и налазимо решења. Захваљујући медијима, у причама из живота и рада жена и девојчица из руралних средина много пута су и многи од нас проналазили инспирацију и лични мотив.

У оквиру фестивала и обележавања Међународног дана жена са села, одржана је изложба женског стваралаштва и производа чланица удружења жена са села, корисница пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“, а посетиоци су били у прилици да виде и поставку фотографија направљених помоћу вештачке интелигенције и креативношћу браће Замуровић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top