Повереник и Атина „Са девојкама и за девојке“

Младе на сваком кораку морамо оснаживати, а уколико будемо слушали снажан глас девојака и њихове предлоге, сигурна сам да ћемо се лакше ослободити родних стереотипа и многих предрасуда који стварају препреке у свим сферама живота, казала је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић након састанка са представницама Удружења Атина, оснивачем националног клуба „Са девојкама и за девојке“ који је окупио 105 младих активисткиња из Врања, Чачка, Новог Пазара, Новог Сада и Београда.

 Репродуктивно здравље, менструално сиромаштво, дискриминација у спорту и дигитално насиље, препознати су као неки од кључних проблема с којима се суочавају младе жене, а о којима се мора подизати свест и на чијем решавању морају бити укључени сви актери у друштву. Изузетно је важно да чујемо шта говоре ове изузетне девојке из локалних заједница, до каквих идеја и предлога долазе. Оне показују велику спремност да кроз едукацију својих вршњака мењају стереотипна размишљања и разбијају патријархалне обрасце, а њихово сагледавање проблема и искуство, може бити изузетан путоказ и за нас као институцију да урадимо више, подносећи нове иницијативе и препоруке за унапређење равноправности, додала је Јанковић.

Повереница је истакла да у институцији Повереника чланице клуба „Са девојкама и за девојке“ имају искреног савезника, а представљајући рад институције и могућност директног и бесплатног подношења притужбе као механизма заштите од дискриминације, издвојила је неке од досадашњих иницијатива које су допринеле унапређењу равноправности и предложила више видова за сарадњу.

Девојке су наша огромна снага и потенцијал, о чему говори и податак Републичког завода за статистику да управо девојке чине 57,9 одсто од укупног броја студената који су у 2023/2024. школској години уписали прву годину на високошколским установама у Србији. Изузетно је важно да се младе жене више повезују и активније укључују у процесе одлучивања и креирања јавних политика, како на локалу тако и на националном нивоу, јер само тако могу градити средине по својој мери, закључила  је Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top