Повереница на представљању приручника за медије у Обреновцу

Бројни уредници и уреднице локалних телевизијских станица, чланица удружења Нове мреже Србије, присуствовали су у Обреновцу представљању Приручника за новинаре „Борба за равноправност“ и „Медији, род и безбедност“, које је објавио Повереник за заштиту равноправности уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић је на отварању скупа истакла да медији имају огроман утицај на креирање јавног мнења и да су значајни партнери институције у борби против дискриминације. Верујемо да већина новинара жели да допринесе изградњи бољег и равноправнијег друштва, тако да им ови приручници могу бити драгоцени алат и помоћ приликом извештавања о темама везаним за људска права, равноправност и постизање толеранције, нагласила је повереница Јанковић и додала да су ови приручници јединствени не само у Србији, већ у целој Европи.

Амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији, Андреа Орицио, истакао је да медији играју кључну улогу у подизању свести о дискриминацији и јачању толерантног и равноправног друштва, похваливиши сарадњу са институцијом Повереника за заштиту равноправности, материјализованом и кроз издавање ова два приручника. Председник градске скупштине Обреновца Мирослав Чучковић је изразио задовољство због чињенице да се промоција одржава у Обреновцу, граду који је познат по толеранцији према различитим друштвеним групама, али и по проблематичном извештавању неких медија о последицама поплава 2014. године.

Шефица кабинета Повереника за заштиту равноправности Антигона Андонов, једна од ауторки, представила је приручник „Борба за равноправност“ и неке од типичних случајева из праксе Повереника из области медијског извештавања. У оквиру овог приручника издвојен је речник толеранције који садржи анти-дискриминаторне и родно сензитивне термине са објашњењима.

Скупу су такође присуствовали представници и представнице локалних невладиних организација које се баве положајем рањивих друштвених група.

Print Friendly, PDF & Email
back to top