Повереница са регионалном директорком UN Women

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са регионалном директоркомU N Women за Европу и Централну Азију Алијом Ел-Јасир, са којом је разговарала о унапређењу равноправности и заштити жена од дискриминације, као и планираним активностима институције на овом пољу.

Повереница је истакла да је Србија претходних година учинила значајне кораке на плану повећања учешћа жена у политичком и јавном животу, захваљујући којима се налазила на 10. месту у Европи по заступљености жена. Јанковић је додала да поред тога треба радити на унапређењу социо-економског положаја жена, кроз њихово оснаживање и различите видове системске подршке, као и сузбијању свих облика породичног насиља.

Посебна тема састанка била је дугогодишња успешна сарадња институције Повереника и UN Women, укључујући и текући пројекат усмерен на унапређење положаја жена и девојчица у руралним срединама. На састанку је било речи и о будућим пројектима који ће имати за циљ конкретну подршку најрањивијим категоријама жена.

Алија Ел-Јасир је оценила да Повереник има изузетно добру сарадњу са UN Women у Србији и истакла улогу институције у унапређењу равноправности у стратешки важним областима , као што су економско оснаживање,  елиминација насиља над женама, управљање и учешће у јавном животу.

Састанку су присуствовале и директорка УН Wоман у Србији Милана Рикановић, Љиљана Лончар из UN Women Србија и Јелена Котевић из Повереника за заштиту равноправности.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top