Повереница отворила конференцију о спречавању дискриминације Рома

Сви заједно покрећемо промене и зато смо позвали институције и релевантне организације да се ујединимо и предузмемо различите активности како би се успешно изборили за равноправан положај Рома у нашем друштву, навела је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању конференције „Превенција и заштита од дискриминације Рома и Ромкиња“.

Повереница је навела да су Роми скоро свакодневно на мети дискриминације у свим сегментима друштвеног живота, док у исто време најновији подаци показују да социјална дистанца према њима расте.  У медијима и на друштвеним мрежама Роми се често помињу у негативном контексту, а у појединим школама и даље постоје одељења формирана искључиво од деце ромске националности. И поред тога што се 80% притужби Поверенику због дискриминације по основу националне припадности у 2021. години односи на дискриминацију Рома, сигурна сам да и даље има велики број непријављених случајева, навела је повереница. Због тога је потребан заједнички рад са циљем да се Роми подстакну да пријављују дискриминацију. Истовремено треба радити на едукацији већинског становништва, пре свега деце и младих, док посебан акценат треба ставити на запослене у органима јавне, власти, судије, тужиоце, полицију, новинаре и све друге актере у друштву, закључила је Јанковић.

Повереница је, поводом Међународног дана девојчица, указала на родну неједнакост са којом се суочавају девојчице, а посебно младе Ромкиње, које се налазе у вишеструком ризику од дискриминације.

На отварању скупа говорили су још и покрајински заштитник грађана проф. др Зоран Павловић,  директор Европског центра за права Рома Ђорђе Јовановић,  Тања Јовановић и ГИЗ-Немачке сарадње у Србији и Александар Јовановић из Војвођанског ромског центра. Конференција је организована у оквиру кампање „Роми против расизма“ коју заједнички спроводе Повереник за заштиту равноправности, Европски центар за права Рома и Војвођански ромски центар.

Print Friendly, PDF & Email
back to top