Повереница присуствовала свечаном уручењу књиге египатског нобеловца Адлигату

Књижевно стваралаштво је универзална вредност човечанства која превазилази територијалне и језичке баријере. Она нам даје увид у другачије културе и обичаје, омогућавајући нам да боље разумемо и прихватамо различитости, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на свечаној примопредаја књиге са посветом египатског Нобеловца Нагиба Махфуза Музеју књиге Адлигат.

Књижевник Нагиб Махфуз добио је Нобелову награду за књижевност 1988. године и једини је арапски књижевник који је до сада добио ово престижно признање. Занимљиво је да је у свом животу Махфуз посетио само три места, а једно од њих је Београд. Потписану књигу, заједно са још неколико дела овог египатског књижевника председнику музеја уручио је амбасадор Египта у Србији Амр Агувејли.

У Музеју књиге и путовања, отвореном под кровом Удружења Адлигат, уз Музеј српске књижевности, налази се једна од најзначајнијих збирки књига о Египту у овом делу Европе.

Догађају су присуствовали и Дубравка Филипоски, председница и и Вук Мирчетић, члан посланичке групе пријатељства са Египтом и скупштинског одбора за културу, Анета Ђермановић, председница Српско-египатског друштва пријатељства и проф. Дарко Танасковић, један од најистакнутијих српских арабиста.

Print Friendly, PDF & Email
back to top