Повереница о борби против говора мржње на конференцији ОЕБС-а у Бечу

Жене, Роми, припадници ЛГБТ+ популације и мигранти најчешћа су мета на коју је усмерен дискриминаторни и говор мржње, навела је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији посвећеној борби против говора мржње која је ордржана у седишту ОЕБС-а у Бечу. Циљ конференције је да се размене искуства и праксе како би се пронашла решења, применљива у земљама чланицама ОЕБС-а, којима би се постигао баланс између заштите слободе говора, слободе медија и сузбијања говора мржње.

Повереница је на конференцији представила неке од најважнијих активности институције Повереника на пољу сузбијања дискриминације и говора мржње у јавном простору, са посебним освртом на улогу медија. „Медији имају кључни утицај на формирање јавног мнења и ставова, због чега имају посебну одговорност за садржину објава. У том смислу их видимо као значајног партнера у борби против говора мржње и настојимо да остваримо добру сарадњу, пре свега кроз отворену комуникацију, подршку етичком извештавању, али и критику јавно изнетих дискриминаторних ставова.“ – наводи Јанковић.  Она је на конференцији истакла да институција Повереника континуирано организује обуке за новинаре и уреднике, издаје приручнике за недискриминаторно извештавање, као и да је 2016. установљена је Годишња медијска награда за толеранцију која се додељује ауторима текстова и репортажа којима се промовише толеранција и равноправност.

Повереница је издвојила и неке од законских механизама којима Повереник располаже, као што су упозорења за јавност, поступање по притужбама, упућивање препорука мера за остваривање равноправности креаторима медијских садржаја, али и покретање судских поступака.

Конференцију су отворили Матео Мекачи директор канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права, Тереза Рибеиро представница ОЕБС-а за слободу медија и Кајрат Абдракманов високи комесар ОЕБС-а за националне мањине. Међу учесницима конференције били су и представници држава чланица ОЕБС-а, представници академије, цивилног друштва и медија.

Print Friendly, PDF & Email
back to top