Повереница на представљању годишњег извештаја ГСА

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић говорила је данас на представљању Годишњег извештаја Геј стрејт алијансе о стању људских права ЛГБТ особа у Србији за 2012. годину. Констатујући да се Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије обележава у нешто бољој атмосфери него прошле године, повереница је изразила наду да ће ускоро на националном нивоу бити развијен систем за праћење дискриминације. За превазилажење предрасуда кључна је улога образовног система и медија, истакла је повереница, а велики допринос имаће и најављено усвајање Националне стратегије за борбу против дискриминације коју је иницирао Повереник за заштиту равноправности.
Представници Геј стрејт алијансе Мирјана Богдановић и Лазар Павловић истакли су да је главни циљ извештаја ГСА да документује случајеве насиља над припадницима ЛГБТ популације, јер је безбедност и сигурност особа другачије сексуалне оријентације и даље горући проблем.
На представљању извештаја ГСА говорили су и заштитник грађана Саша Јанковић, и Јасна Плавшић из Канцеларије за људска и мањинска права.

Print Friendly, PDF & Email
back to top