ПОВЕРЕНИЦА НА ОТВАРАЊУ ПРВОГ ДРОП-ИН ЦЕНТРА ЗА ЛГБТ ОСОБЕ У БЕОГРАДУ

Успостављање и отварање Дроп-ин центра за ЛГБТ особе веома је важан корак за област људских права,  јер се и поред одређених помака, ЛГБТ популација а посебно трансродне и трансполне особе суочавају са различитим тешкоћама.

Јанковић је истакла да потрага за идентитетом за сваког од нас почиње од малена, али да  је тај пут далеко тежи за трансродне и трансполне особе које ће убудуће у Дроп-ин центру добити свеобухватну помоћ и подршку, почев од афирмативног и психолошког саветовања, до савета из области права, заштите од дискриминације на основу сексуалне оријентације или родног идентитета.

Повереница је нагласила да је оснивање једног оваквог центра захваљујући иницијативи удружења Егал веома важно, јер ће на тај начин ЛГБТ особе бити додатно оснажене, а њихове потребе ослушкиване и препознате, што ће омогућити да надлежне институције на њих одговоре на најефикаснији могући начин.

Пружајући пуну подршку у раду, она је најавила да ће институција Повереника и ове године као и претходних, бити уз ЛГБТ заједницу и 29. јуна, учешћем на паради „Понос Србије“, када се и обележава 50 година од Стоунволске побуне у Њујорку, која представља почетак масовног светског покрета за права ЛГБТ особа.

Свечаном отварању Дроп-ин центра присуствовао је и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот, као и бројни представници и представнице ЛГБТ заједнице.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top