Повереница на конференцији УН о људским правима старијих особа

Заштита људских права најстаријих грађана у Србији годинама заузима највише место у агенди рада Повереника за заштиту равноправности, имајући у виду да је демографска слика забрињавајућа како у Србији, тако и у целој Европи, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић која са помоћницом учествује на Конференцији УН о људским правима старијих особа у организацији канцеларије Високог комесара УН за људска права у Женеви.

Јанковић је истакла да је Повереник прва институција у Југоисточној Европи која је тему унапређења људских права старијих ставила на политичку агенду на регионалној конференцији о правима старијих, у оквиру европске мреже свих институција за равноправност као и на другим међународним платформама, с обзиром да Република Србија има потенцијал да са аспекта праксе пружи велики допринос у сагледавању проблема и понуди решења, па чак и да заузме лидерску позицију.

Интензивна промена демографске структуре је реалност која захтева низ промена у начину функционисања система здравствене и социјалне заштите, као и пензионог система рекла је повереница наводећи да је Повереник, поред осталих активности у циљу проналажења решања, прошле године израдио Посебан извештај о дискриминацији старијих. Након што је тај извештај представљен у Народној скупштини, која је усвојила све препоруке, прешло се на деловање на локалном нивоу како би се на најбољи начин сагледали начини за унапређење равноправности најстаријих.

Повереница је указала да је изузетно важно да изградимо друштво које старије види као равноправне грађане, укључене у све сегменте живота, драгоцен резервоар знања и искуства, и да се може, ако сви буду деловали у складу са својим могућностима, искористити потенцијал наслеђа нашег културног идентитета и традиције која поштује најстарије суграђане. Она је истакла да треба имати у виду да би ејџизам могао постати доминантан облик дискриминације у 21. веку, а на нама је да то не дозволимо.

Конференцију се одржава на иницијативу Савета за људска права који је затражио да се на највишем нивоу разговара о нормативним стандардима и обавезама у вези са унапређењем и заштитом људских права старијих. Састанак је отворила Висока комесарка УН за људска права Michella Bachelet.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top