ПОВЕРЕНИЦА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЖЕНА НА СЕЛУ

Унапређење квалитета живота жена у руралним подручјима је важно за цело наше друштво, јер јака жена значи јако село, што подразумева економско и свако друго оснаживање и равноправнију расподелу имовине и дохотка, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јаковић на конференцији у Новом Саду поводом 15.октобра, Међународног дана жена на селу.

Повереница је нагласила да је родно засновано насиље у руралним срединама један од озбиљних проблема, јер жене често не препознају случаје насиља као такве и ретко се одлучују да га пријаве због економске зависности и страха од осуде средине. Због тога Повереник у сарадњи са Агенцијом УН за родну равноправност и оснаживање жена и амбасадом Краљевине Норвешке спроводи пројекат „Унапређење безбедности жена у Србији“ са циљем унапређења превенције и спречавање насиља над женама које живе у руралним срединама. Кроз пројекат ће бити пружена и директна помоћ женама које желе да покрену свој посао у области пољопривреде, имајући у виду да економска независност представља предуслов за побољшање квалитета живота жена и излазак из насилног односа, истакла је Јанковић.

Конференцију поводом Међународног дана жена на селу, заједнички су организовали Повереник за заштиту равноправности и Покрајински омбудсман уз подршку Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена. На скупу су, поред осталих говорили и покрајински омбудсман Зоран Павловић, заменица шефа Делегације ЕУ Матеја Норчич Штамцар и координаторка канцеларије UNWomen у Србији Милана Рикановић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top