POVERENICA NA KONFERENCIJI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA NA SELU

Unapređenje kvaliteta života žena u ruralnim područjima je važno za celo naše društvo, jer jaka žena znači jako selo, što podrazumeva ekonomsko i svako drugo osnaživanje i ravnopravniju raspodelu imovine i dohotka, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jaković na konferenciji u Novom Sadu povodom 15.oktobra, Međunarodnog dana žena na selu.

Poverenica je naglasila da je rodno zasnovano nasilje u ruralnim sredinama jedan od ozbiljnih problema, jer žene često ne prepoznaju slučaje nasilja kao takve i retko se odlučuju da ga prijave zbog ekonomske zavisnosti i straha od osude sredine. Zbog toga Poverenik u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i ambasadom Kraljevine Norveške sprovodi projekat „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“ sa ciljem unapređenja prevencije i sprečavanje nasilja nad ženama koje žive u ruralnim sredinama. Kroz projekat će biti pružena i direktna pomoć ženama koje žele da pokrenu svoj posao u oblasti poljoprivrede, imajući u vidu da ekonomska nezavisnost predstavlja preduslov za poboljšanje kvaliteta života žena i izlazak iz nasilnog odnosa, istakla je Janković.

Konferenciju povodom Međunarodnog dana žena na selu, zajednički su organizovali Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Pokrajinski ombudsman uz podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Na skupu su, pored ostalih govorili i pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović, zamenica šefa Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar i koordinatorka kancelarije UNWomen u Srbiji Milana Rikanović.

Print Friendly, PDF & Email
back to top