Повереница говорила на скупу о деменцији и начинима подршке оболелима и породицама

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић je говорећи на  скупу  “Постојећи програм подршке и помоћи породицама оболелим од деменције” рекла да је деменција у свету једно од честих обољења код старијих људи  као и  да  пружање подршке оболелима и њиховим породицама представља глобални изазов.

Повереница је истакла да је успостављање дијагнозе без стигматизације јако важно  јер је дијагностиковање деменције исувише често повезано са срамотом. Људи који живе са деменцијом треба да добију разне видове  подршке  а надлежне институције  да обезбеде адекватне сервисе . Повереница је нагласила  да болнице нису право место за особе са деменцијом и да је свеобухватни, интегрални  приступ обезбеђивању услуга људима са деменцијом, укључујући социјалну и здравствену негу, пресудан за квалитено збрињавање дементних особа. Такође је неопходно учинити све како би се обезбедила  делотворна подршка породицама оболелих. Повереница Јанковић је упозорила да су  особе које се суочавају са  деменцијом  веома често изложене дискриминацији.  Управо  због тога, институција Повереника за заштиту равноправности у свом редовном Редовном годишњем извештају  дала је низ  препорука важних за побољшање положаја особа са деменцијом и спречавање дискриминације.

Закључци трибине коју је  организовала Градска општина Звездара биће достављени Министарству за рад, запошљавањ, борачка и социјална питања као прилог у процесу израде Стратегије унапређења социјалне заштите у Србији за период 2019-2025.

Print Friendly, PDF & Email
back to top