Посета поверенице националном савету Влаха

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се у Петровцу на Млави са председником Националног савета Влаха Новицом Јаношевићем и његовим сарадницима, са којима је разговарала о стању у области остваривања равноправности и заштите од дискриминације влашке националне мањине. Посета је спроведена као једна у низу планираних обилазака савета националних мањина, након обуке за препознавање и реаговање на дискриминацију која је одржана прошле године.

На састанку је констатовано да не постоје већи изазови у остваривању права влашке националне мањине, што потврђује пракса Повереника и незнатан број притужби од почетка рада институције.

Представници националног савета су поздравили реакцију повереницe којом је недавно осудила непримерене изјаве на рачун обичаја и говора припадника влашке националне мањине у појединим медијима и истакли да се не сме дозволити политизација било којег појединачног случаја, већ препустити надлежним органима да реагују. Повереница Јанковић је подсетила да је кривична одговорност индивидуална и да приликом извештавања о кривичном или другом противправном делу није дозвољено истицати националну, етничку или другу припадност, осим ако је то својство од значаја за правилно разумевање информације која се објављује.

Учесници састанка су се сложили да медији у свом извештавању не смеју да дозволе ширење и подржавање стереотипа, а повереница је најавила да ће медијима упутити препоруку мера за креирање садржаја у којима се промовишу толеранција, међусобно поштовање, уважавање различитости, као и изражавање, неговање и јавно испољавање националне и етничке, културне, верске и језичке посебности као дела традиције припадника националних мањина.

Повереница Јанковић се састала и са председником опшине Петровац на Млави, Душком Нединићем, са којим је разговарала о значају равноправности и унапређењу квалитета живота грађана и грађанки. Било је речи и о већој партиципацији жена у политичком животу.

Print Friendly, PDF & Email
back to top