Подршка филмском фестивалу о ЛГБТ заједници

 

Повереник за заштиту равноправности подржава први глобални дигитални филмски фестивал „FiveFilms4freedom“, посвећен промоцији људских права, који организују British Council у сарадњи са Британском амбасадом у Београду и Британским филмским институтом. Кроз пет краткометражних филмова са ЛГБТ тематиком, фестивал ће од 19. до 29. марта промовисати различитост, једнакост, слободу уметничког изражавања и сексуалне оријентације – истовремено у више од 70 земаља широм света.

Пет филмова, два британска, два америчка и један дански, током једанаест дана трајања фестивала „FiveFilms4freedom“ доступни су за гледање на интернету потпуно бесплатно (линк: http://bit.ly/1AFyXdh). Филмови трају од 7 до 16 минута, на енглеском су језику, односно на данском, са енглеским титлом.

У складу са својим досадашњим радом и мисијом, Повереник за заштиту равноправности остаје посвећен борби за унапређење права ЛГБТ заједнице кроз различите активности. Повереник је препознао потенцијал пројекта „FiveFilms4freedom“ и његов значај за развијање и јачање свести о проблемима са којима се особе другачије сексуалне оријентације сусрећу, и пружио му свесрдну подршку. Подсетимо да последња истраживања јавног мњења показују да сваки други грађанин сматра да је хомосексуалност болест коју треба лечити, а више од 80% не жели ЛГБТ особе у својој породици. Велика социјална дистанца, широко распрострањена хомофобија и трансфобија израз су негативних стереотипа и предрасуда о ЛГБТ особама. Стога је потенцијал филмова и видео материјала од изузетног значаја у промоцији равноправности, јер поруке толеранције и разумевања различитости путем медија стижу до најшире јавности и чине је сензибилисанијом за проблеме у остваривању права маргинализованих група.

Позивамо све заинтересоване да погледају програм „FiveFilms4freedom“ и отворено искажу своје ставове о ЛГБТ правима и поделе своје мишљење о филмовима. Централни дан је среда, 25. март када ће си партнери укључени у „FiveFilms4freedom“ током ова 24 сата, користећи хаштаг #FiveFilms4Freedom, на друштвеном мрежама подићи глас за људска права уз поруку да је љубав осносвно људско право.

Print Friendly, PDF & Email
back to top