Podrška filmskom festivalu o LGBT zajednici

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti podržava prvi globalni digitalni filmski festival „FiveFilms4freedom”, posvećen promociji ljudskih prava, koji organizuju British Council u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu i Britanskim filmskim institutom. Kroz pet kratkometražnih filmova sa LGBT tematikom, festival će od 19. do 29. marta promovisati različitost, jednakost, slobodu umetničkog izražavanja i seksualne orijentacije – istovremeno u više od 70 zemalja širom sveta.

Pet filmova, dva britanska, dva američka i jedan danski, tokom jedanaest dana trajanja festivala „FiveFilms4freedom” dostupni su za gledanje na internetu potpuno besplatno (http://bit.ly/1AFyXdh). Filmovi traju od 7 do 16 minuta, na engleskom su jeziku, odnosno na danskom, sa engleskim titlom.

U skladu sa svojim dosadašnjim radom i misijom, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ostaje posvećen borbi za unapređenje prava LGBT zajednice kroz različite aktivnosti. Poverenik je prepoznao potencijal projekta „FiveFilms4freedom” i njegov značaj za razvijanje i jačanje svesti o problemima sa kojima se osobe drugačije seksualne orijentacije susreću, i pružio mu svesrdnu podršku. Podsetimo da poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da svaki drugi građanin smatra da je homoseksualnost bolest koju treba lečiti, a više od 80% ne želi LGBT osobe u svojoj porodici. Velika socijalna distanca, široko rasprostranjena homofobija i transfobija izraz su negativnih stereotipa i predrasuda o LGBT osobama. Stoga je potencijal filmova i video materijala od izuzetnog značaja u promociji ravnopravnosti, jer poruke tolerancije i razumevanja različitosti putem medija stižu do najšire javnosti i čine je senzibilisanijom za probleme u ostvarivanju prava marginalizovanih grupa.

Pozivamo sve zainteresovane da pogledaju program „FiveFilms4freedom” i otvoreno iskažu svoje stavove o LGBT pravima i podele svoje mišljenje o filmovima. Centralni dan je sreda, 25. mart kada će si partneri uključeni u „FiveFilms4freedom” tokom ova 24 sata, koristeći haštag ##FiveFilms4Freedom, na društvenom mrežama podići glas za ljudska prava uz poruku da je ljubav osnosvno ljudsko pravo.

Print Friendly, PDF & Email
back to top