Одржана конференција: Циљ Србија без дискриминације

„Србија са нула дискриминације је наш циљ, Србија у којој нико неће бити неједнако третиран због свог личног својства“, рекла је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић на конференцији „Србија на путу толеранције и недискриминације: искуства Повереника за заштиту равноправности“, која је пред више од 150 званица одржана у Палати Србија.

„Сигурна сам да сви ми који смо овде сматрамо да је пут којим Србија треба да иде пут недискриминације и толеранције“, рекла је повереница. Она је навела да Србија има добар правни оквир за борбу против дискриминације, али да је она упркос томе распрострањена у друштву, нарочито на националној основи и да се са том „горком истином морамо суочити“. Подсетила је на недавне инциденте, попут напада на пекаре у власништву Албанаца и Горанаца након фудбалске утакмице Србија-Албанија, протесте због азиланата и напад на немачког држављанина у Београду уочи Параде поноса. Повереница је нагласила да дискриминације има и у државним органима, и да многе од 365 препорука Повереника за заштиту равноправности који су упућени органима јавне власти нису спроведене.

На конференцији су између осталих учествовали и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, шефица тима Србије за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић, министар просвете Срђан Вербић, бројни државни секретари, народни посланици, представници и представнице цивилног сектора као и шефови Мисија и представници УНДП-а, УНИЦЕФ-а, ОЕБС-а, Савета Европе.

Целу конференцију директно је преносио РТС 2.

Видео материјал са конференције можете погледати на званичном YouTube каналу Повереника за заштиту равноправности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top