ОБУКА ЗА НОВИНАРЕ О ДИСКРИМИНАЦИЈИ И ГОВОРУ МРЖЊЕ – ВРДНИК

У Врднику одржана је дводневна обука за представнике медија о појму и облицима дискриминације и говору мржње, са фокусом на угроженост ЛГБТИ особа у оквиру пројекта Horizont Facility за западни Балкан и Турску уз подршку Савета Европе.

Отварајући семинар Повереница за равноправност Бранкица Јанковић истакла је да је слобода изражавања достигла свој врхунац, али ово право није неограничено. Може се ограничити када дође до угрожавања других људских права и слобода, а то је управо говор мржње. Овај проблем није карактеристичан само за Србији већ је присутан и на глобалном нивоу. Јавни простор обилује непримереним говором и различитим врстама увреда, омаловажавања, примитивизма, вулгарности, сексизма и мизогиније. Повереница је указала на значај медија који би требало да буду моћан савезник у борби против говора мржње.

Обуку за новинаре поред поверенице отворио је шеф канцеларије Савета Европе, Јанош Бабић. Професорка са правног факултета Универзитета у Београду Ивана Крстић, представила је „Резултате истраживања о говору мржње у медијима у Србији“. О односу медија према говору мржње говорио је новинар Миливоје Михајловић. О сензационалистичком извештавању о ЛГБТ особама у  Србији, предавање је одржао ЛГБТИ+ активиста Кристиан Ранђеловић. О раду Повереника и сарадњи са медијима говориле су Милица Симић и Данијела Шеган из стручне службе.

Print Friendly, PDF & Email
back to top