О важности женског стваралаштва – Повереница на трибини „Лидерке у култури и уметности“

Родна равноправност је важан показатељ културног развоја, а култура један од најснажнијих алата за промоцију родне равноправности, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на трибини „Лидерке у култури и уметности“ у склопу прославе 65 година Универзитета уметности у Београду.

Јанковић је навела да доступни подаци показују да у свим деловима Европске уније уметнице и раднице у култури теже долазе до неопходних средстава, плаћене су мање од мушкараца и недовољно су заступљене на водећим и другим положајима на којима се доносе одлуке, као и на тржишту уметности. Повереница је нагласила и да су у области науке и уметности, као и у другим областима, жене често жртве сексизма, родних стереотипа и сексуалног узнемиравања.

Упркос успесима, жене у култури и уметности ни у Србији нису довољно уважене. Присутна је висока концентрација женске радне снаге на лошије плаћеним пословима, што доводи до готово потпуне феминизације одређених занимања и одсуства жена на водећим позицијама. Из тог разлога, Јанковић је позвала на промену културног модела и промоцију родне равноправности као универзалног друштвеног принципа и у култури и уметности.

Повереник је препознао значај културе и уметности као форме кроз које се предрасуде и стереотипни обрасци најлакше разграђују, па су бројне активности усмерне управо у том правцу. Између осталог, Повереник је учествовао у организацији изузетно посећених тематских изложби „Великанке српске културе“ и „Салон нобеловки“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top