O važnosti ženskog stvaralaštva – Poverenica na tribini “Liderke u kulturi i umetnosti”

Rodna ravnopravnost je važan pokazatelj kulturnog razvoja, a kultura jedan od najsnažnijih alata za promociju rodne ravnopravnosti, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na tribini “Liderke u kulturi i umetnosti” u sklopu proslave 65 godina Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Janković je navela da dostupni podaci pokazuju da u svim delovima Evropske unije umetnice i radnice u kulturi teže dolaze do neophodnih sredstava, plaćene su manje od muškaraca i nedovoljno su zastupljene na vodećim i drugim položajima na kojima se donose odluke, kao i na tržištu umetnosti. Poverenica je naglasila i da su u oblasti nauke i umetnosti, kao i u drugim oblastima, žene često žrtve seksizma, rodnih stereotipa i seksualnog uznemiravanja.

Uprkos uspesima, žene u kulturi i umetnosti ni u Srbiji nisu dovoljno uvažene. Prisutna je visoka koncentracija ženske radne snage na lošije plaćenim poslovima, što dovodi do gotovo potpune feminizacije određenih zanimanja i odsustva žena na vodećim pozicijama. Iz tog razloga, Janković je pozvala na promenu kulturnog modela i promociju rodne ravnopravnosti kao univerzalnog društvenog principa i u kulturi i umetnosti.

Poverenik je prepoznao značaj kulture i umetnosti kao forme kroz koje se predrasude i stereotipni obrasci najlakše razgrađuju, pa su brojne aktivnosti usmerne upravo u tom pravcu. Između ostalog, Poverenik je učestvovao u organizaciji izuzetno posećenih tematskih izložbi „Velikanke srpske kulture“ i „Salon nobelovki“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top