Међународни дан људских права

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић честита свим грађанима и грађанкама Међународни дан људских права и подсећа да су суштинске вредности људских права људско достојанство и једнакост.
Упркос чињеници да је Србија последњих година учинила значајан искорак на плану заштите и унапређења људских права, она се још увек свакодневно крше, а припадници мањинских заједница изложени су различитим облицима дискриминације. Ово се, пре свих, односи на Роме, ЛГБТ особе, особе са инвалидитетом, старије особе, особе са здравственим проблемима и друге рањиве и маргинализоване групе. Недавни инциденти поводом смештаја азиланата, само су потврдили колико је висок ниво ксенофобије и нетрпељивости према другима и другачијима.
Посебно забрињава однос према бранитељима и бранитељкама људских права. Годинама већ изостаје адекватна и одлучна реакција на нападе и претње упућене онима који својим деловањем заговарају и промовишу људска права. Зато су данас Аида Ћоровић, Соња Бисерко, Бобан Стојановић и многи други изложени отвореном шиканирању и омаловажавању, које не наилази на ширу осуду јавности.
Пут ка демократском и отвореном друштву заснованом на људским правима и принципу владавине права, тражи хитну и широку мобилизацију свих прогресивних друштвених снага. Неопходно је да људска права, равноправност и толеранција према националним, етничким, верским, сексуалним и другим мањинама буду снажно промовисане као заједничке вредности које свесно прихватамо, разумевајући да без њих нема мирног суживота, друштвене стабилности и напретка.

 


microsoft-word-icon Саопштење поводом Међународног дана људских права Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top