Саопштење поводом Међународног дана сећања на холокауст

Поводом обележавања  Међународног дана сећања на холокауст,  повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да је сећање на догађаје који су обележили највеће људско страдање у 20. веку не само обавеза према прошлости, већ и залог за будућност. Милиони недужних су страдали да би ми данас имали заједничку будућност, и ако то заборавимо у опасности смо да нам се то зло понови.

Данас када је преживелих сведока све мање, наша обавеза је да младим генерацијама преносимо сећања на жртве и подсећања до каквих ужаса неразумевање и мржња другог и другачијег може да доведе – каже повереница и наводи да зато посебну пажњу морамо посветити едукацији. Јако је важно да у школама кроз наставу и ваннаставне активности деца негују сећање на жртве холокауста, да се ту упознају са историјским чињеницама, јер је обавеза сваког од нас да се супротстави антисемитизму као и свим другим облицима дискриминације. Неопходно је да учимо децу да уважавају различитости и да на људе око себе гледају као на себи равне без обзира на веру, боју коже, пол или сексуално опредељење.

Међународни дан сећања на холокауст мора уједно бити опомена и упозорење  колико је дискриминација опасна и до каквих је катастрофалних последица у историји доводила. Кршење људских права и распиривање расне, националне и верске мржње и нетрпељивости, толерисање таквих ставова и несупротстављање њима,  могу довести до несагледивих последица и у будућности и стога је неопходно  стално указивати и подсећати на важност поштовања људских права – нагласила је повереница.

Повереница Бранкица Јанковић присуствује обележавању 75. година од ослобођења концентрационог логора Аушвиц-Биркенау, у Пољској, у оквиру државне делегације коју предводи председница Владе Ана Брнабић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top