МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИЈИМА

Ефикасна борба против дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања старијих, као и  достојанствено старење и међугенерацијска солидарност, представљају императив у сваком одговорном друштву, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јаковић поводом 15. јуна, Међународног дана борбе против насиља над старијима.

На отварању изложбе „Отвори очи“, Јанковић је истакла да само благовремена и свеобухватна сарадња свих надлежних у систему заштите од насиља може дати резултате, подсетивши да је институција Повереника сачинила Посебан извештај о дискриминацији старијих како би допринела унапређењу положаја наших најстаријих грађана и решавању различитих проблема међу којима је насиље, и иницирала доношење мера и спровођење активности које ће допринети поштовању старијих и њиховом достојанственом старењу.

Повереница је навела да насиље над старијима често остаје непримећено, и због њиховог личног односа и срамоте да га пријаве, али и због дубоких предрасуда и стереотипа о овој популацији. Не смемо дозволити да ејџизам постане доминантан облик дискриминације у 21. веку, већ треба деловати превентивно и проактивно, закључила је Јанковић.

Изложбу поводом Међуанродног дана борбе против насиља над старијима, заједнички су организовали Црвени крст Србије, Делегација ЕУ, Популациони фонд УН (УНФПА), амбасаде Аустрије и Аустралије и Повереник за заштиту равноправности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top