Бити различит не значи бити мање човек

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да ће борба да се у Србији искорене сва дискриминаторна понашања и нетолеранција бити дуготрајна и тешка, али да она нити сме да престане нити сме да се одуговлачи.

Наводећи да је Србија далеко од толерантног друштва, она је у интервјуу агенцији Бета рекла да се ефекти тешких година рата и транзиције и те како осећају по свим питањима у Србији, па и када је реч о толеранцији.

„Пољуљане су и обезвређене много моралне вредности и сведоци смо појаве неких понашања која хитно морају бити промењена и која захтевају хитно институционално деловање свих надлежних органа“, рекла је повереница и додала да мисли пре свега на насиље које је ескалирало протеклих дана против жена, деце и припадника ЛГБТ популације.

„О томе мора константно јавно да се говори и морају да буду употребљени сви механизми да дође до промене пре свега, едукација, превентива, доследна примену свих закона, али и јавни дијалог о свим проблемима да би се та ситуација променила“, рекла је повереница.

Она је додала да мора да се мења однос грађана једних према другима и да се прихватају различитости. „Морамо да променимо нашу колективну свест, да успоставимо нову духовну, интелектуалну и људску вертикалу где ће бити потпуно јасно да бити различит не значи бити мање човек“.

Упитана докле се стигло у спровођењу препорука из последњег извештаја Европске комисије о напретку Србије обезбедити адекватне просторије за рад повереника и изменити неке одредбе Закона о забрани дискриминације, она је рекла да је почетком седмице почела да ради на проналажењу нових просторија, али да то не може да се реши преко ноћи.

„Може да звучи нескромно или конформистички да сада повереник тражи простор. Грађани и медији који су били у овом простору знају да није адекватан. Сигурна сам да ће то бити и један од закључака који ће усвојити Скупштина на основу предлога повереника“, рекла је Бранкица Јанковић

Она је казала да ће радити док то питање не реши јер ће повереник тако сигурно бити доступнији грађанима.

Што се тиче измене Закона, она је рекла да канцеларија повереника треба прво да сагледа ефекте досадашње примене закона и које су мањкавости и да се ту направе измене и допуне и да се види да ли је потребно ојачати улогу и надлежности повереника.

Осим тога, она је као приоритете у раду навела и праћење спровођења одлука повереника, јачање институције, пре свега у људству, како би повереник имао могућности да ефикасно поступа по свим притужбама, односно да грађани стекну поверење у све институције система, па и ту.

„Само када имате одлуку надлежног органа, па и суда, само се тако подиже свест грађана да институције система функционишу и тако можемо да постанемо демократско, толерантно и отворено друштво у коме се сваки грађанин осећа сигурно и у коме се поштују његова људска права која су зајамчена Уставном и законом“, рекла је повереница.

Говорећи о невладиним организација са којима је почела серију састанака, повереница је казала да државни органи и независне институције треба боље користе капацитете и знања цивилног сектора.

Print Friendly, PDF & Email
back to top