1279-23 Иницијатива да се деца запослених у социјалној заштити изједначе са децом запослених у државним органима и другим јавним службама у погледу обезбеђивања поклона за Нову годину

бр. 07-00-678/2023-02  датум: 19. 12. 2023.

 

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Никола Селаковић, министар

                                                                                                                                                      

11000 БЕОГРАД

Немањина 22-24

 

 

Предмет: Иницијатива да се деца запослених у социјалној заштити изједначе са децом запослених у државним органима и другим јавним службама у погледу обезбеђивања поклона за Нову годину

 

Поштовани господине Селаковићу,

Примили смо допис Новог синдиката социјалне заштите Србије у којем су навели да  су Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутили захтев за хитну исправку Инструкције за доставу података о деци запослених. Наиме, појаснили су да је установама социјалне заштите 12. децембра 2023. године достављен допис и упитник за захтевом да се дају подаци о броју деце која испуњавају услов за пригодан поклон за Нову годину уз напомену да се исти достави до 15. децембра 2023. године. Посебно је напоменуто да су затражени подаци за децу старости до 12 година. У допису су истакли да Нови синдикат социјалне заштите Србије сматра да се оваквим поступањем крше одредбе члана 119. став 2. у смислу члана 8. став 1. Закона о раду и да би на тај начин дошло до дискриминације деце запослених у установама социјалне заштите у односу на децу запослених у другим органима и установама у јавном сектору уз напомену да се дискриминација односи на обим права која су та деца остваривала ранијих година.

Чланом 70. став 2. Посебног колективног уговора за социјалну заштиту у Републици Србији[1] прописано је да деци запослених до 12 година старости припада право на пригодан поклон за Нову годину у складу са одлуком Послодавца, а уз претходно прибављено мишљење синдиката, до неопорезивог износа.

Међутим Закон о раду[2], као пропис са којим колективни уговори морају бити у сагласности, у члану 119. став 2. прописује да послодавац може деци запосленог старости до 15 година живота да обезбеди поклон за Божић и Нову годину у вредности до неопорезивог износа који је предвиђен законом којим се уређује порез на доходак грађана.

Повереник указује да је чланом 4. Закона о раду прописано да општи и посебни колективни уговори морају бити у сагласности са законом. Овај закон садржи посебну главу којом се утврђују међусобни однос закона, колективног уговора, правилника о раду и уговора о раду. Тако је чл. од 8.-11. овог закона прописано да колективни уговор и правилник о раду (у даљем тексту: општи акт) и уговор о раду не могу да садрже одредбе којима се запосленом дају мања права или утврђују неповољнији услови рада од права и услова који су утврђени законом. Општим актом и уговором о раду могу да се утврде већа права и повољнији услови рада од права и услова утврђених законом, као и друга права која нису утврђена законом, осим ако законом није друкчије одређено. Даље је у закону прописано да ако општи акт и поједине његове одредбе утврђују неповољније услове рада од услова утврђених законом, примењују се одредбе закона.Чланом 10. Закона о раду је експлицитно прописано да се посебним колективним уговором не могу утврдити мања права и неповољнији услови рада запосленом од права и услова утврђених општим колективним уговором који обавезује послодавце који су чланови удружења послодаваца које закључује тај посебан колективни уговор.

Законом о забрани дискриминације[3] прописано је да акт дискриминације означава свако неоправдано прављење разлике или неједнако поступање, односно пропуштање (искључивање, ограничавање или давање првенства), у односу на лица или групе као и на чланове њихових породица, или њима блиска лица, на отворен или прикривен начин, а који се заснива на раси, боји коже, прецима, држављанству, националној припадности или етничком пореклу, језику, верским или политичким убеђењима, полу, роду, родном идентитету, сексуалној оријентацији, полним карактеристикама, нивоом прихода, имовном стању, рођењу, генетским особеностима, здравственом стању, инвалидитету, брачном и породичном статусу, осуђиваности, старосном добу, изгледу, чланству у политичким, синдикалним и другим организацијама и другим стварним, односно претпостављеним личним својствима. Одредбом члана 22. овог закона прописано је да свако дете, односно малолетник има једнака права и заштиту у породици, друштву и држави, без обзира на његова или лична својства родитеља, старатеља и чланова породице, док је ставом 2. истог члана забрањено је дискриминисати дете, односно малолетника према здравственом стању, инвалидитету, сексуалној оријентацији, родном идентитету, полним карактеристикама, етничком пореклу, националној припадности, брачном, односно ванбрачном рођењу, јавно позивање на давање предности деци једног пола у односу на децу другог пола, као и прављење разлике према здравственом стању, инвалидитету, сексуалној оријентацији, родном идентитету, полним карактеристикама, етничком пореклу, националној припадности, имовном стању, професији и другим обележјима друштвеног положаја, активностима, израженом мишљењу или уверењу дететових родитеља, односно старатеља и чланова породице.

За разлику од Посебног колективног уговора за социјалну заштиту у Републици Србији, други посебни колективни уговори који се односе на запослене у државним органима или у другим јавним службама, као и Закон о раду прописују могућност поклона за Нову годину запосленима који имају децу старости до 15 година. Тако примера ради Посебан колективни уговор за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика[4] у члану 32. став 3. прописује да послодавац може да, у складу са својом одлуком, из сопствених прихода, уз претходно прибављено мишљење синдиката, обезбеди деци запослених до 15 година старости пригодни поклон за Нову годину, док је чланом 32. Посебног колективног уговора за државне органе[5] прописано да је послодавац обавезан да обезбеди деци запосленог, старости до 15 година живота поклон за Нову годину – новчану честитку у вредности до неопорезивог износа који је предвиђен законом којим се уређује порез на доходак грађана. Ставом 2.истог члана прописано је да се право из става 1. овог члана обезбеђује и деци лица које је радно ангажовано по основу уговора ван радног односа у државном органу најмање три месеца са прекидима или непрекидно у календарској години у којој се обезбеђује ово право и ако је у уговорном односу на дан остваривања овог права.

Имајући у виду све наведено, а полазећи од члана 33. став 1. тачка 7) Закона о забрани дискриминације којим је прописано да Повереник прати спровођење закона и других прописа, иницира доношење или измену прописа у циљу унапређења равноправности и заштите од дискриминације, упућујемо иницијативу да се деца запослених у социјалној заштити изједначе са децом запослених у државним органима и другим јавним службама у погледу обезбеђивања поклона за Нову годину, односно да се до измене одредаба Посебног колективног уговора за социјалну заштиту у Републици Србији, деци запослених у установама социјалне заштите, узраста до 15 година, као и у другим државним органима и јавним службама обезбеди поклон за Нову годину.

[1] („Сл. гласник РС“, бр. 29/2019, 60/2020 i 88/2023)

[2] („Сл. гласник РС“, бр. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 – odluka US, 113/2017 i 95/2018 – autentično tumačenje)

[3] Закон о забрани дискриминације („Службени гласник РС“, бр. 22/09 и 52/21

[4] („Сл. гласник РС“, бр. 21/2015, 92/2020 i 123/2022)

[5] („Сл. гласник РС“, бр. 38/2019, 55/2020 i 44/2023)

 

 

ПOВEРEНИЦA ЗA ЗAШTИTУ РAВНOПРAВНOСTИ

Брaнкицa Jaнкoвић


microsoft-word-icon1279-23 Иницијатива да се деца запослених у социјалној заштити изједначе са децом запослених у државним органима и другим јавним службама у погледу обезбеђивања поклона за Нову годину Download


 

Print Friendly, PDF & Email
back to top