1033-22 Иницијатива за измену и допуну Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица

бр. 07-00-643/2022-02 датум: 27.12.2022.

 

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Никола Селаковић, министар

 

11000 БЕОГРАД                                                                                           

Немањина бр. 22-26

 

Поштовани господине Селаковићу,

Повереник за заштиту равноправности примио је електронски допис ратног војног инвалида из Крушевца, корисника пензије, који је млађи од 65 година. У допису је истакнуто да одредбе Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица којима су прописани услови за остваривање права на инвалидски додатак за ратне војне инвалиде „изостављају групу ратних војних инвалида који су у пензији, а имају мање од 65 година“, односно да закон овој групи грађана не признаје право на инвалидски додатак.

Подсећања ради, исто лице обратило се Поверенику електронским дописом поводом исте ствари 11.3.2020. године, са молбом за подношење иницијативе за измену Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, како би ратни војни инвалиди који су млађи од 65 година, а остварили су право на пензију, имали право и на инвалидски додатак за ратне војне инвалиде.

Након тога, Повереник се обратио Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, дописом бр. 07-00-176/2020-02 од 8.2.2021. године са молбом да нам ово министарство као овлашћени предлагач наведеног закона, појасни разлоге којима се руководило приликом израде законских решења којима су прописани услови и круг лица који могу остварити право на инвалидски додатак ратних војних инвалида.

С тим у вези, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања доставило је одговор Поверенику бр. 011-00-00058/221-11 од 24.2.2021. године, у којем је између осталог, наведено да је право на инвалидски додатак ратног војног инвалида прописано одредбама чл. 66-70. Закона, тј. право на инвалидски додатак ратног војног инвалида у радном односу, право на инвалидски додатак незапосленог ратног војног инвалида, као и право на инвалидски додатак ратног војног инвалида који је навршио 65 година живота. У допису је даље наведено да је намера предлагача Закона била да се прописивањем овог права и на наведени начин повећа заштита најтежих и истовремено и најстаријих ратних војних инвалида, односно да се њихова примања не умањују у знатној мери, већ да остану на приближно истом нивоу као и пре навршене 65 године живота. Као разлог за овакво решење Министарство је навело да је услед старости повећана потреба за лечењем и негом старијих ратних војних инвалида, због даљег погоршања њиховог нарушеног здравственог стања. Поред наведеног, Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања истакло је да ће размотрити могућност да, када се за то стекну финансијске могућности у буџету Републике Србије, прошири корпус права и осталих корисника права из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних инвалида рата.

Узимајући у обзир да нам се исто лице поново обратило са молбом за подоношење иницијативе за измене и допуне Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, а полазећи од прописане надлежности из члана 33. став 1. тачка 7) Закона о забрани дискриминације, молимо Вас да поново размотрите могућност измена и допуна Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, како би и ратни војни инвалиди који су млађи од 65 година, а корисници су пензије, имали право на инвалидски додатак, те да нас у том смислу обавестите о евентуално предузетим радњама.

 

ПOВEРEНИЦA ЗA ЗAШTИTУ РAВНOПРAВНOСTИ

Брaнкицa Jaнкoвић


microsoft-word-icon1033-22 Иницијатива за измену и допуну Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица Download


Print Friendly, PDF & Email
back to top