„Жива библиотека“ у Смедереву

У суботу 6. јула у Смедереву, одржана је још једна „Жива библиотека“, други пут у оквиру фестивала Патософирање. „Жива библиотека“ је пројекат који спроводи Канцеларија Савета Европе у Београду у партнерству са Повереником за заштиту равноправности и у сарадњи са Министарством омладине и спорта.
Читаоци су на Тргу Републике у Смедереву имали прилику да „читају“ 25 „књига“, многе од њих први пут. У „Живој библиотеци“ књиге су живи људи, бирани из маргинализованих група према којима често владају предрасуде. Ова јединствена методологија пружа искуство непосредног контакта и разговора са онима које у свакодневном животу можда не би имали прилику да упознамо. Циљ пројекта је борба против предрасуда и стереотипа који су у корену дискриминације.
Живу библиотеку у Смедереву је организовала невладина организација ПАТОС. На отварању, учесницима и новинарима су се обратили Косана Бекер, помоћница поверенице, Мона Алгајт, асистенткиња шефице мисије Савета Европе у Београду и Миљан Губеринић директор ПАТОС-а. Пројекат је забележио велики успех и стекао популарност, посебно код младих.
Детаљније информације о пројекту можете наћи у нашем кратком филму „Жива библиотека у Србији – Не цени књигу по корицама“, који је снимљен на Сајму књига у Београду.

Print Friendly, PDF & Email
back to top