Велико страдање српског народа – брана антисемитизму

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учeствује на Трећој московској међународној конференцији о борби против ксенофобије, антисемитизма и расизма “Заштитимо будућност” у организацији Руског-јеврејског конгреса уз подршку Министарства спољних послова Руске федерације. На позив организатора, повереница је учествовала  „online“ на панелу “Борба против ксенофобије, антисемитизма и расизма: глобални изазови и нови трендови” на којем се сложила са оценом да постоје велике опасности од нарастајућег антисемитизма и расизма, али је указала и на позитивна искуства Србије, будући да је наша земља једна од ретких која не дели глобални тренд раста антисемитизма. Један од главних разлога је велико страдање српског народа  у оба светска рата, због чега Србија са пуним правом баштини антифашистичку традицију,  рекла је Јанковић.

Не може се рећи да је Србија изоловано острво, јер иако не бележи раст антисемитизма, последњих година постоје изоловани инциденти, због чега је Повереник за заштиту равноправности Републике  Србије  издао седам упозорење за јавност. Углавном се радило о графитима и исцртавању нацистичких симбола на јавним површинама, али као посебно недопустиво издваја се поређење доктора кризног штаба са нацистичким доктором Менгелом.  Осуда институције  веома је важна,  јер на тај начин  као држава и друштво показујемо нулту толеранцију на овакве догађаје – истакла је Бранкица Јанковић. Она је додала да ни мигрантска криза није допринела расту ксенофобичног расположења, упркос покушајима појединих мањих екстремистичких удружења да путем мрежа или самоорганизовањем рашире страх. Ова криза заправо је пример како одговорном реториком највиших државних званичника, деловањем надлежних орагана и осудом ширења лажних вести могу  бити спречене овакве  штетне појаве закључила је повереница.

Говор мржње на друштвеним мрежама препознат је као глобални проблем са којим се суочавају све државе и који је “онлине” простор претворио у “дигитално бојно поље”. Kључни  начини борбе су превенција и образовање. Посебну пажњу треба посветити начину пласирања обрзовних садржаја намењених младима, који све мање користе традиционалне медије за информисање, закључили су учесници конференције међу којима су били и Заменик министра спољних послова РФ Сергеј Вершинин, високи комесар за националне мањине ОЕБС-а Kаират Абдракхманов, потпредседница Европске комисије Вера Јурова, председавајућа комитета за равноправност и нетолеранцију Европског парламента Петра Бајр  и други.

Print Friendly, PDF & Email
back to top