Упозорење поводом предстојеће Параде поноса

 

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, изражава велику забринутост због чињенице да су три недеље уочи најављене Параде поноса и манифестација које су најављене тим поводом, све бројније претње, говор мржње и насиље над ЛГБТ популацијом. Истовремено, ова групација је и даље једина у Србији којој се оспорава и негира право на слободно окупљање.

Отвореним претњама насиљем ствара се атмосфера страха и подстиче нетрпељивост, мржња и непријатељство према ЛГБТ особама, што је и својеврсни покушај да се створи алиби за неодржавање овогодишње Параде. Сви у Србији треба да будемо забринути због количине мржње, нетрпељивости и насиља над једном мањинском групом, нашим суграђанима и суграђанкама, јер колико сутра то може бити свако од нас.

Повереница још једном пружа безрезервну подршку свим ЛГБТ особама и истиче да држава и њени органи власти морају показати моћ и спремност да заштите Уставом гарантована основна људска права, укључујући и право на мирно окупљање и слободу говора. Зато повереница позива државне органе да предузму све неопходне мере како би се осигурала безбедност учесника планираних манифестација и створили сви неопходни услови за њихово мирно окупљање.

Print Friendly, PDF & Email
back to top