УПОЗОРЕЊЕ поводом говора мржње против Аиде Ћоровић

дел.бр. 117/2011 датум: 16.02.2011.

УПОЗОРЕЊЕ ЈАВНОСТИ

Повереница за заштиту равноправности др Невена Петрушић упозорава да је текст Муслиманског омладинског клуба Исламске заједнице у Србији из Новог Пазара објављен у дневном листу „Данас“ од 14. фебруара 2011. године, отворени говор мржње против Аиде Ћоровић, који је, као посебан облик дискриминације, законом забрањен.
Неспорно је да свако има право на свој став, али изношење ставова и слобода говора никако не могу да буду оправдање за увреде и говор мржње. Реченице у којима се Аида Ћоровић назива „лице без биографије исфрустрирано личним животним неуспјехом у самом врхунцу климакса“, затим доводи у везу са „масовним стријељањима ‘неподобних’ грађана муслиманске вјере“, не представљају дијалог неистомишљеника нити аргументовану расправу, већ у крајње дискриминаторном тону угрожавају њен интегритет и позивају на линч. Таквим изјавама упућује се увреде не само конкретној особи, већ и свим женама јер се користе родни стереотипи, по којима су све неудате жене исфрустриране и неуспешне и све жене средњих година у „опасном“ стању званом климакс.
Цео овај случај може имати и озбиљне последице по мир и стабилност у Санџаку, због чега повереница др Невена Петрушић упозорава на поштовање људских права и принципа недискриминације, као основних демократских и цивилизацијских вредности на којима је заснован правни поредак Србије.

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ
др Невена Петрушић


PDF УПОЗОРЕЊЕ поводом говора мржње против Аиде Ћоровић Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top