Упозорење јавности

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорава да је последњи случај насиља у породици о коме је кроз медије обавештена јавност у Србији, последњи аларм за реакцију надлежних органа и хитно предузимање свих неопходних мера како би се ова ужасна појава зауставила.

Истовремено, повереница истиче да је недопустиво да се о насиљу над женама извештава на сензационалистички начин. Уместо да се заштити идентитет жртве, у појединим медијима се износе ирелевантне чињенице из живота једне јавне личности која је доживела брутално насиље, које се тиме релативизује. Насиље у породици није приватна ствар које се треба стидети и сакривати, али никако није ни таблоидно изношење детаља из приватног живота жртве која се тиме омаловажава, чиме се посредно имплицира да је наводно изазвала насилника и ствара утисак да је насиље оправдано.

Због грубог кршења етичког кодекса новинара, повереница очекује и реакцију медијских удружења, јер извештавање о насиљу у породици, директно обликује ставове грађана и грађанки у Србији. Управо зато што медији имају пресудну улогу у формирању јавног мњења, на њима је одговорност и задатак да кроз своје извештавање заштите жртву и недвосмислено поруче да је насиље кривично дело и да мора бити кажњиво. Недопустиво је да се кривица починиоца насиља ублажава „олакшавајућим“ околностима попут „био је фини, вредан и радан човек“, што је чест пример, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top