У посети ромском насељу Рева у Крњачи

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић посетила је неформално ромско насеље Рева у Крњачи. У том привременом насељу, у близини Политикине штампарије, већ шест година живи 21 ромска породица. Оне су до принудног исељења 2009. године, живеле у неформалним насељима 25. мај (Дорћол) и Газела. За то време животни услови су се само погоршавали.

Становници насеља Рева су у директном разговору у привременој учионици у насељу која се налази у једном контејнеру, повереници Невени Петрушић изнели проблеме са којима се суочавају и бројне тешкоће на које наилазе у свакодневном животу. Муче их изузетно лоши услови живота јер немају ни тоалет ни купатило, а једину извор воде је чесма на отвореном, испред два реда контејнера, која је у зимском периоду неупотребљива јер се вода због ниских температура заледи. Кажу такође да им септичку јаму годинама нико не чисти.

Проблеме имају и са школовањем деце јер је најближа основна школа удаљена 3 километра од насеља Рева. Тврде да имају проблем и приликом уписа деце у школу, као и да уколико неко дете из овог насеља уопште крене у школу, трпи разне увреде на основу низа предрасуда и стереотипа о Ромима. Кажу да знају шта је дискриминација, али не и како да се боре против ње. Повереница их је зато упознала са начинима на које могу да траже и заштите своја права равноправано као и сви остали грађани Србије. Повереница је навела и да је жалосте јако лоши услови у којима ове ромске породице живе, као и да ће институција Повереник за заштиту равноправности учинити оно што је у њеној моћи да се барем један проблем који имају реши.

Становници Реве су сви рођени Београђани и због тога су посебно кивни на надлежне у градским инситуцијама што су, како кажу, потпуно заборавили на њих и њихове проблеме. Обећавали су им помоћ и брзо измештање из привременог смештаја, које после шест година доживљавају као трајно решење. Баве се скупљањем секнударних сировина, живе од тога и социјалне помоћи које добију поједине породице. Спремају се да обележе свој празник 8. април, Светски дан Рома.

У посети насељу Рева, поред поверенице Невене Петрушић били су и Марко Васиљевић из Регионалног центра за мањине, као и Лазар Родић и Весна Добросављевић из Стручне службе Повереника за заштиту равноправности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top