Савремена технологија помаже слабовидима

Јединствени уређај који помаже слепим, слобовидим и особама са дислексијом да читају представљен је први пут у Србији и то код поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић. Ради се о малом, лаганом блуетоотх додатку за наочаре који уз помоћ камере снима натписе и претвара их у говор, односно чита написани текст корисницима, препознаје боје, новчанице, па чак и лица.

Особа која користи овај уређај треба да прстом покаже на документ или ствар коју жели да прочита, а постоји могућност подешавања брзине читања и паузирања.  Такође, уређај може да идентификује особу која се налази испред, а када изговори њено име уређај ће га упамтити и сваки наредни пут изговарати. Може се лако прикачити на било које наочаре, препознаје текст са било које површине или екрана, а приватност корисника је потпуно заштићена јер уређај нигде не складишти скениране податке.

Повереница Јанковић је изјавила да иновативна технолошка решења могу знатно допринети побољшању квалитета живота особа са оштећеним видом, као и да највеће користи од оваквих помагала имају управо младе особе које на овај начин имају прилику да самостално уче и обављају велики број функција без помоћи личног асистента.

Уређај „ОрЦам Мy Еyе“ је изум израелске старт-ап компаније ОРЦАМ, чији су представници, предвођени амбасадорком Израела у Републици Србији, Алоном Фишер Кам, посетили институцију Повереника за заштиту равноправности. На састанку коме су поред поверенице Јанковић присуствовале и директорка и ученица школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић “ одлучено је да један уређај буде поклоњен овој школи. Петнаестогодишња Ивана Ђорђевић, која похађа ову школу, на лицу места је испробала уређај и уз нескривен осмех изјавила да ће бити од велике помоћи њеним школским другарима и другарицама. Уређај тренутно препознаје 25 језика, а према речима представника компаније ОРЦАМ, српски језик ће бити убачен у софтвер већ од јесени.

Print Friendly, PDF & Email
back to top