САСТАНАК ПОВЕРЕНИЦЕ ЈАНКОВИЋ СА МИНИСТРОМ ЂОРЂЕВИЋЕМ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, састао се са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић.

Тема састанка била је измена и допуна Закона о забрани дискриминације како би се ускладио са европским законодавством. Доношењем измена које се очекују у новембру ове године, значајно ће се  унапредити оквир за заштиту грађана и грађанки од дискриминације. Они су разговарали и  о унапређењу положаја маргинализованих  група, укључујући Роме и особе са инвалидитетом, чије притужбе највише пристижу Поверенику за заштиту равноправности.

Повереница Јанковић  поздравила је формирање новог сектора у оквиру министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и истакла да то представља системски приступ у унапређењу родне равноправности.

Министар Ђорђевић захвалио је повереници на подршци и нагласио како је овакав начин сарадње најбитнији ради перманентног  решавања проблема осетљивих друштвених група, као и свеобухватан приступ који ће у даљем раду имати министарство на чијем је челу.

На састанку је договорен и  почетак обуке за инспекторе рада за препознавање и реаговање у случајевима дискриминације. Обука ће се спроводити од октобра месеца у  четири града у Србији: Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Повереница и министар разговарали су и о припреми неопходних програма обуке за унапређење знања и вештина запослених у центрима за социјални рад, како би стручни радници што боље одговорили на изазове који су пред њима,  посебно када је реч о дискриминацији и њеном најдрастичнијем облику – насиљу.

Print Friendly, PDF & Email
back to top