Састанак поверенице Петрушић са високим комесаром ОЕБС-а Волебеком

Високи комесар ОЕБС-а за националне мањине Кнут Волебек са сарадницима, разговарао је са повереницом за заштиту равноправности Невеном Петрушић о надлежностима које за заштиту грађана и грађанки омогућава ова институција.

Питања која су посебно занимала високог комесара су била измене Закона о избору народних посланика и стање националних мањина у Србији. Повереница је истакла да је и у писаној форми и учешћем На јавном слушању, изнела мишљење и препоруку органима јавне власти да је неопходно обезбедити да свако треће место на изборној листи буде предвиђено за представнике мање заступљеног пола, односно жене.

У разговору је било речи о случајевима дискриминације националних мањина. Према речима Невене Петрушић, највише је било притужби које су се односиле на Роме. Кнут Волебек се интересовао да ли је повереница укључена у досадашњи ток њихове регистрације, уз напомену да би овакав специјализовани орган требало да прати овај процес. Петрушићева је оценила да проблем представља примена самих законских прописа.

Print Friendly, PDF & Email
back to top