Саопштење поводом увредљивих плаката

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије осуђује појаву плаката у Новом Саду са ликом народне посланице Александре Јерков, на којима се на непримерен и вулгаран начин вређа посланица Јерков.

Повереница истиче да тај чин има дискриминаторан карактер према посланици, чије се политичко деловање, идеје које заступа и ангажман на јавној сцени на врло примитиван начин омаловажавају. Осим тога, начин на који је то урађено представља и увреду за све жене, а не само за оне које су активне у политичком животу.

Народна посланица Александра Јерков има легитимно право да јавно заступа и промовише одређене политичке ставове и идеје у складу са Уставом и Законима Републике Србије. Недопустиво је да се тим поводом против ње води таква врста кампање која представља класичну дискриминацију на основу пола. Такође, недопустиво је и да се приземним и увредљивим алузијама имплицира на било које друго лично својство.

Повереница Јанковић се нада да ће надлежни државни органи у врло кратком року открити починиоце овог срамног дела и још једном подсећа на значај промене става према женама у нашем друштву.

Print Friendly, PDF & Email
back to top