САОПШТЕЊЕ поводом притужбе ЛАБРИСА на НОМОКАНОН

Београд, 21.01.2011.

На адресу организације Лабрис пристигла друга решена притужба за дискриминацију на основу сексуалне оријентације

Лабрис поднео представку а Повереница за заштиту равноправности констатовала дискриминацију и говор мржње према ЛГБТ особама

Повереница за заштиту равноправности утврдила је дискриминацију и говор мржње на основу сексуалне оријентације а поводом притужби које је поднела Лабрис – организација за лезбејска људска права. Реч је, наиме, о саопштењу које је удружење студената Правног факултета „Номоканон“ објавило 8. септембра 2010. године а поводом одржавања Параде поноса.
Након што је поменуто удружење издало саопштење у којем се измедју осталог наводи да је реч о“ паради сексуално девијантних и да се њоме отвара Пандорина кутија која подразумева једног дана промовисање и прихавтање разних других девијантних склониости као што су педофилија, некрофилија и тд…“, Лабрис је упутио притужбу Повереници због најгрубљег говора мржње према геј-лезбејској популацији али и отвореног позива на линч читавог једног дела популације.
У допису који је Лабрис добио од Поверенице налази се и препорука коју је Повереница упутила удружењу „Номоканон“ где се измедју осталог издаје препорука том удружењу да – упути јавно извињење ЛГБТ особама због говора мржње као и да се убудуће суздржи од давања изјава, ширеја идеја, ставова, информација којима се подстиче дискриминација, мржња, насиље против лица или групе лица због њиховог личног својства.
Лабрис – организација за лезбејска људска права изражава задовољство због ових првих притужби за дискриминацију на основу сексуалане оријентације које су решене у корист геј-лезбејске популације и у којима је Повереница за заштиту равноправности утврдила повреду ЛГБТ људских права а у складу са Законом о забрани дискриминације. Лабрис ће и у будућности наставити да реагује на случајеве дискриминације и говора мржње, да се труди да користи постојеће законе и механизме за заштиту људских права тј. да мониторише примену оних прописа који штите основна људска права ЛГБТ популације.

 

За Лабрис,
Јованка Тодоровић
Координаторка програма јавног заговарања, лобирања и правне помоћи


PDF САОПШТЕЊЕ поводом притужбе ЛАБРИСА на НОМОКАНОН Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top