Саопштење поводом Међународног дана жена

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита свим грађанкама Србије Међународни дан жена.

Осми март слави жене и њихову вековну борбу за људска права, равноправност и разбијање стереотипног понашања и родних предрасуда. У тој борби, жене су добиле право гласа и учествовања у јавном и политичком животу, право на плаћено породиљско одсуство, већу економску независност, боље образовање… У појединим сегментима у Србији показани су битни помаци. Тако данас све више жена активно партиципира у јавном и политичком животу. Наше друштво се полако привикава и на све већи број жена у неким професијама, која су до јуче означаване као „мушке“.

Међутим, Србија се и даље свакодневно суочава са дискриминаторним ставовима о женама. Томе у прилог говори и прошлогодишња статистика Повереника за заштиту равноправности која показује да се највећи број притужби односио на дискиминацију жена у области рада и запошљавања и наш циљ је да се та неправда исправи. Жене се често теже запошљавају, раде слабије плаћене послове, друштво не вреднује довољно рад који оне обављају у својим домаћинствима… Посебно осетљиве категорије су труднице и породиље, особе са инвалидитетом, старије жене, жене из руралних подручја…

Повереница указује да успостављање пуне и стварне једнакости не значи да жене треба да замене улоге са мушкарцима. Борба за људска права жена не умањује људска права мушкараца и зато је женама потребна подршка да остваре исте могућности и иста права.
Овај дан треба да подсети на економска, научна и сва остала достигнућа жена, али и да буде опомена да се жене у појединим деловима света још увек боре за нека од основних људских права, закључила јке повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top