САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СЕЋАЊА НА ХОЛОКАУСТ

Поводом обележавања  Међународног дана сећања на холокауст,  повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић,  истиче да  овај дан мора бити опомена и упозорење  колико је дискриминација опасна и до каквих је катастрофалних последица у историји доводила.

Кршење људских права и распиривање расне, националне и верске мржње и нетрпељивости, толерисање таквих ставова и несупротстављање њима,  могу довести до несагледивих последица и у будућности и стога је неопходно  стално указивати и подсећати на важност поштовања људских права , свих различитости и свега што је друго и другачије, нагласила је повереница.

Она  каже  да се о  уважавању различитости, али и штетности коју дискриминација може учинити појединцу и друштву, мора учити од детињства, почевши од породице, преко система образовања, до медија.

Јанковић  указује и на честу и непримерену употребу  појма фашизам   у политичком говору, којим политички противници вређају једни друге, не размишљајући о последицама до којих је фашизам довео и суштинском значењу те речи. Повереница истиче да је фашизам најтежа, по степену увредљивости,  реч у већини европских земаља,  и да треба избегавати њену олаку употребу, пре свега из поштовања према жртвама фашизма, али и због чињенице да пречестом и употребом у неодговарајућем контексту та реч губи на свом истинском значењу. Сећање на жртве холокауста представља обавезу сваког појединца у друштву и свих државних органа и институција нагаласила је поверeница Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top