Саопштење поводом Међународног дана поноса

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита Међународни дан поноса свим припадницима и припадницама ЛГБТ популације у Србији.

Повереница истиче да су, и поред помака у правцу побољшања њиховог положаја, ЛГБТ особе и даље изложене дискриминацији, нападима и говору мржње. Истовремено, Поверенику за заштиту равноправности притужбе најчешће подносе организације цивилног друштва, што указује да ЛГБТ особе још увек живе у атмосфери страха, нетрпељивости и одбацивања од околине. Лична безбедност и достојанствен живот морају бити гарантовани сваком грађанину и грађанки Србије, због чега сви надлежни треба да континуирано предузимају мере и пружају пуну заштиту овој популацији, наглашава повереница Јанковић.

Повереник за заштиту равноправности и даље ће радити на сузбијању свих облика дискриминације, као и хомофобије и трансфобије, уз афирмисање идеја толеранције и поштовања људских права, закључује повереница.

Међународни дан поноса, обележава се у знак сећања на догађаје у Њујорку 1969. године и побуну против хапшења и полицијског угњетавања ЛГБТ особа, што означава почетак савременог ЛГБТ покрета.

Print Friendly, PDF & Email
back to top