Саопштење поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије

Поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подсећа да је свака дискриминација, па и на основу сексуалне оријентације и родног идентитета, забрањена законом и да не сме бити толерисана.

Повереница истиче да да су хомофобија и трансфобија и даље присутне у нашем друштву, што значајно утиче на квалитет живота припадника ЛГБТ популације и трансродних особа. Заштита личне безбедности и ефикасна борба против насиља, заштита од дискриминације на радном месту и поштовање достојанства у јавном простору представљају највеће изазове на путу остваривања права на једнакост ЛГБТ особа и сметњу за њихово равноправно укључивање у друштвене токове. Када је реч о транс родним особама отвара се питање издавања личних докумената, односно законског признања родног идентитета, наглашава повереница Јанковић.

Иако је из године у годину видљив напредак у остваривању права ЛГБТ особа, повереница апелује на медије да не преносе дискриминаторне ставове и говор мржње према овој друштвеној групи и да извештавају без сензационализма, поштујући етичке стандарде и Кодекс новинара Србије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top