Саопштење о обустављању поступка по притужби против посланика Мартиновића

У поступку по притужби због дискриминације на основу сексуалне оријентације против народног посланика Александра Мартиновића, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић донела је закључак којим се овај поступак обуставља, због постојања посланичког имунитета, према члану 103. Устава Републике Србије.

Без обзира на обустављање поступка, повереница апелује да народни посланици и посланице као и сви други државни функционери и органи јавне власти треба да буду свесни улоге коју имају у промовисању равноправности и толеранције. Народни посланици и посланице морају да буду свесни посебне одговорности и тежине изговорене речи, и неприхватљиво је да износе дискриминаторне, увредљиве и омаловажавајуће ставове. Њихова уставна и законска дужност је да поштују забрану дискриминације и равноправност свих грађана и грађанки Србије.

Овај случај у коме је поднета притужба против лица које ужива посланички имунитет, представљао је повод да се повереница Јанковић, у складу са законским овлашћењима, обрати председници Народне Скупштине Републике Србије, са препоруком да се будућим изменама Пословника скупштине Србије и Кодекса понашања народних посланика обезбеди поштовање начела забране дискриминације и уведе дисциплинска одговорност за његово непоштовање. Тиме би се допринело сузбијању дискриминације и унапређењу равноправности, што је један од приоритета државе Србије и читавог нашег друштва, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top