САОПШТЕЊЕ

Поводом текстова у медијима о вишегодишњем вршњачком насиљу над 13-годишњим дечаком из Бачке Тополе, али и проблемима са којима се сусреће цела његова породица, коју чине самохрана мајка и троје малолетне деце од којих једно живи са Дауновим синдромом, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић апелује на све надлежне институције, од министарстава до локалне самоуправе, да одмах предузму све расположиве мере како би њеним члановима пружиле заштиту и обезбедиле адекватне услове за живот.

 

„Не улазећи у одлуку тужилаштва поводом насиља које је дечак претрпео од ученика школе коју похађа, према расположивим подацима у овом случају је очигледно да је реч о дискриминацији на основу имовног стања. Стигматизација и искључивање деце због њиховог имовног стања или неког другог личног својства може довести до озбиљног проблема у њиховом даљем одрастању, развоју и социјализацији“, наводи повереница Јанковић. Она истиче да су притужбе због дискриминације по основу имовног стања врло ретке и да у таквим случајевима нарочито треба подржати оне који је пријављују.

 

Повереница упозорава како се може закључити да су и други чланови породице изложени дискриминацији, јер мајка дечака, која је и сама годинама била у инвалидским колицима, наводи да је спречена да ради зато што брине о деветогодишњем сину који живи са Дауновим синдромом. Како каже мајка, он не може сам да хода, а не иде у школу јер општина није у могућности да му обезбеди превоз до Суботице где се налази школе за децу са сметњама у развоју, иако је по закону обавезна да то уради.

 

Оцењујући да је недопустиво да појединци и породице, попут ове незапослене самохране мајке и њено троје деце, немају адекватну подршку, Јанковић наглашава да је у овом случају систем заказао и да као друштво морамо много више урадити како би се поправио положај наугроженијих, јер сиромаштво не сме бити основ за дискриминацију.

Print Friendly, PDF & Email
back to top