Препорука Министарству просвете, науке и технолошког развоја за одржавања наставе у школама

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је препоруку Министарству просвете, науке и технолошког развоја да са Институтом за јавно здравље размотри могућност одржавања наставе у школама у складу са одговарајућим мерама здравствене заштите, како би се сваком детету пружиле једнаке могућности за остваривање права на квалитетно образовање.

Препорука је упућена посебно имајући у виду положај деце са инвалидитетом, ромске деце, деце из неформалних насеља, социјално угрожене деце, деце којој није доступан или је теже доступан интернет, деце смештене у установама, као и друге деце из угрожених група.

Претходно су се Поверенику за заштиту равноправности обратиле организације цивилног друштва као и родитељи који су навели различите проблеме и тешкоће са којима се суочавају деца, нарочито из осетљивих група. Поред тога, родитељи деце са инвалидитетом навели су да у ситуацији када не раде дневни боравци за децу са аутизмом, дошло до промена устаљених навика деце којој је ова рутина од  великог значаја.

Имајући у виду тренутну ситуацију и постепено попуштање уведених мера, Повереник за заштиту равноправности изражава очекивање да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја размотрити могућност поновног одржавање наставе у школама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top